Vertrouwen in Amerikaans staatspapier en de dollar taant

De Amerikaanse dollar verzwakte recent als gevolg van speculatie dat de enorme kapitaalbehoefte van de Verenigde Staten de kracht van de munt zal ondermijnen. Sinds begin dit jaar is de 10-jaars rente in de VS ruim anderhalf procentpunt opgelopen.

De dollar staat niet veel lager ten opzichte van de euro dan begin dit jaar door een sterke start in de eerste twee maanden van het jaar, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Maar sinds het keerpunt op de aandelenmarkten, begin maart, is de dollar al zo’n 14% in waarde gedaald.

Minister van financiën Timothy Geithner verklaarde vorige week tegenover de Chinese overheid dat haar dollartegoeden veilig zijn, ten einde de vrees weg te nemen dat hoge inflatie de waarde van de dollar en de staatsobligaties zal uithollen.

Geithner beklemtoonde dat de Amerikaanse regering van plan is om zeer gedisciplineerd om te gaan met de overheidsuitgaven en dat het begrotingstekort zal worden teruggebracht. China is de grootste houder van Amerikaans staatspapier.

De ongerustheid van China en andere beleggers is begrijpelijk.
Om de door de stimuleringsmaatregelen opgelopen staatsschuld weer terug te dringen, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers een sterke begrotingsdiscipline van de overheid waarschijnlijk niet genoeg.

Ook de economie zal een handje moeten helpen. Dit kan echter problematisch worden. De overheid is niet de enige bezuinigende partij. Ook als de recessie voorbij is, zullen vele gezinshuishoudens nog doorgaan met het op orde brengen van het huishoudboekje.

De werkloosheid zal voorlopig nog hoog blijven, de loonontwikkeling zwak en de noodzaak om schulden af te bouwen groot. De sterk gedaalde huizenprijzen en verliezen op de aandelenmarkten blijven nog lang doorwerken.

Het economisch herstel is in zicht, maar de economische groei zal door deze verdere ‘deleveraging’ van de consument lange tijd onder het potentiële groeitempo van de economie blijven.

Lage economische groei betekent dat de werkloosheid slechts langzaam zal dalen en dat ondernemingen weinig winst zullen maken. Dit alles vertaalt zich in relatief lage belastinginkomsten en hoge uitgaven voor de sociale zekerheid.

Het zal voor Geithner een zware kluif worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ondertussen kijkt China uit naar alternatieve investeringsmogelijkheden voor zijn exportinkomsten.

Een verdere verzwakking van de dollar en een verder oplopende rente op de kapitaalmarkt is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dan waarschijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content