Versnelling inflatie bemoeilijkt opdracht ECB

Sinds vorig jaar is de inflatie aan het stijgen: na een inflatie van 1,9% in november 2010 klom ze in februari 2011 naar 2,4% en in maart naar 2,6% (schatting). Tegelijk zien we volgens Dexia ook een forse toename van de voedselgrondstoffen- en de olieprijzen.

Al moet de bank wel onderstrepen dat er een groot verschil bestaat tussen de Europese landen onderling: de inflatie varieert van 1,7% in Ierland tot 4% in het Verenigd Koninkrijk en zelfs 5,2% in Griekenland.

Het feit dat de inflatie eind 2010 is beginnen te versnellen, bemoeilijkt de opdracht van de ECB. Dat werd ook aangegeven tijdens haar vergadering van 3 maart: “de risico’s voor de verwachtingen rond de prijsontwikkelingen zijn aan het toenemen.

Om de risico’s op verdere stijgingen in de hand te houden, is grote waakzaamheid geboden. Een dergelijke vooraf aangekondigde renteverhoging zorgt wellicht niet voor weerstand in de kernlanden van de eurozone, maar is veel moeilijker te aanvaarden in de perifere landen.

Als Dexia één jaar vooruitkijkt, dan kan men zeggen dat de inflatie wellicht onder controle zal blijven, maar tegelijk sterk afhangt van de prijsontwikkelingen van de landbouw- en energiegrondstoffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content