Versnelde Amerikaanse renteverhoging kan goudprijs weer terug duwen

10/10/12 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

Bron: Moneytalk

De federal fund futures op de Chicago Board of Trade geven momenteel 12% kans dat de Amerikaanse centrale bank voor het midden van volgend jaar haar basisrente gaat verhogen. Twee maanden geleden werden de kansen op zo'n scenario op nog maar 4% ingeschat.

De FED heeft eerder aangegeven de basisrente ongewijzigd te willen houden tot 2015, maar de vraag luidt uiteraard wat er zal gebeuren wanneer de economie in de Verenigde Staten zich sneller herstelt dan tot dusver werd aangenomen. Een dergelijk scenario lijkt niet a priori uitgesloten te zijn.

Edel Tully, analist bij UBS in Londen, merkt op dat de dreiging van een stijging van de rente de goudprijs in de komende maanden verder onder druk kan gaan zetten. Hij verwacht dat de goudprijs tegen het einde van dit jaar zal terugvallen richting 1550 dollar.

Dringende problemen kunnen goudprijs opnieuw zuurstof gegeven

Niet iedereen is het echter met Tully eens. Dringende problemen - denk daarbij aan een heropflakkering van de Europese schuldencrisis, aan Iran, aan slecht economisch nieuws uit de Verenigde Staten - kunnen volgens sommige analisten - de goudprijs verder zuurstof gegeven.

Adrian Day, president van Adrian Day Asset Management, is van mening dat de financiële markten in de afgelopen weken de indruk gaven dat alles in orde is, maar dat is niet zo. De goudprijs kan in de komende weken volgens Day opnieuw gaan stijgen, mogelijk zelfs richting nieuwe piekprijzen.

Onze partners