Wellicht is volgens Dexia de toename van de inflatie daarmee nog niet achter de rug, want het duurt meestal een tijdje eer de ondernemingen de stijging van hun productiekosten, die het gevolg is van de hogere olie- en grondstoffenprijzen, ook aan hun klanten doorrekenen.

Toch zullen volgens Dexia ook verschillende elementen een matigend effect hebben op de inflatie. De loonstijgingen zijn nog beperkt en de bezettingsgraad van de productiecapaciteit blijft ondanks alles vrij laag, zodat de ondernemingen nog ruimte hebben om niet dadelijk hun prijzen te verhogen.

Dexia onderstreept nog dat de inflatie over het algemeen behoorlijk volatiel is. Als de revolutie, die momenteel aan de gang is in verschillende Arabische landen, zich zou uitbreiden tot Saoedi-Arabië, zou dat leiden tot een zware olieschok, die de inflatie, in de hypothese dat de olieprijs zou klimmen tot 200 dollar per vat, dit jaar omhoog zou stuwen tot 4% à 5%.

Wellicht is volgens Dexia de toename van de inflatie daarmee nog niet achter de rug, want het duurt meestal een tijdje eer de ondernemingen de stijging van hun productiekosten, die het gevolg is van de hogere olie- en grondstoffenprijzen, ook aan hun klanten doorrekenen. Toch zullen volgens Dexia ook verschillende elementen een matigend effect hebben op de inflatie. De loonstijgingen zijn nog beperkt en de bezettingsgraad van de productiecapaciteit blijft ondanks alles vrij laag, zodat de ondernemingen nog ruimte hebben om niet dadelijk hun prijzen te verhogen. Dexia onderstreept nog dat de inflatie over het algemeen behoorlijk volatiel is. Als de revolutie, die momenteel aan de gang is in verschillende Arabische landen, zich zou uitbreiden tot Saoedi-Arabië, zou dat leiden tot een zware olieschok, die de inflatie, in de hypothese dat de olieprijs zou klimmen tot 200 dollar per vat, dit jaar omhoog zou stuwen tot 4% à 5%.