De Amerikaanse dollar is namelijk verstevigd, de dollar index stond in september nog onder 79 en stijgt nu door richting 81. Daarnaast hebben de beurzen het tot dusver goed gedaan. Er is in de afgelopen weken nogal wat geld uit de grondstoffensector naar de beurs gevloeid.

Een aantal grote fondsenbeheerders hebben dan ook hun blootstelling aan het goud afgebouwd.

De dollarkoers kan namelijk nog verder verzwakken, onder andere omdat het probleem van de 'fiscal cliff' in de VS veel groter dan verwachte proporties kan aannemen.

Wat de goudmijnaandelen betreft: die werden nog eens extra geraakt door bezorgdheid over oplopende schulden en hogere productiekosten.

De Amerikaanse dollar is namelijk verstevigd, de dollar index stond in september nog onder 79 en stijgt nu door richting 81. Daarnaast hebben de beurzen het tot dusver goed gedaan. Er is in de afgelopen weken nogal wat geld uit de grondstoffensector naar de beurs gevloeid. Een aantal grote fondsenbeheerders hebben dan ook hun blootstelling aan het goud afgebouwd. De dollarkoers kan namelijk nog verder verzwakken, onder andere omdat het probleem van de 'fiscal cliff' in de VS veel groter dan verwachte proporties kan aannemen. Wat de goudmijnaandelen betreft: die werden nog eens extra geraakt door bezorgdheid over oplopende schulden en hogere productiekosten.