Alleen al door dit feit lijkt uitstappen in de zomer een no-brainer. Per slot van rekening, als noch de economische data, noch de bedrijfswinsten positief verrassen, wie of wat gaat dan de aandelenkoersen ondersteunen? Centrale banken?

Onwaarschijnlijk. Zij hebben beleggers al gered bij eerdere gelegenheden en lijken hun visie voor de nabije toekomst vrij duidelijk te hebben gemaakt, wellicht met uitzondering van de ECB. Dus wie dan?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we ons eerst realiseren dat een vergelijking van de huidige marktontwikkelingen met die van de afgelopen paar jaar niet alleen overeenkomsten oplevert, maar ook enkele belangrijke verschillen:

- Waar de vorige drie zomerperioden allemaal werden gekarakteriseerd door grote onrust in de eurozone, lijkt de huidige situatie stabieler, met dalende obligatierentes in de periferie en een iets ruimhartiger beleid met betrekking tot de 3%-norm.

- De Amerikaanse economie heeft nu een sterker fundament dan in welke andere periode dan ook sinds de start van de kredietcrisis. Niet alleen de werkgelegenheid herstelt, maar ook de huizenprijzen.

- Inflatieverwachtingen in de ontwikkelde landen zijn de afgelopen tijd erg getemperd, geholpen door dalende grondstofprijzen en lage loongroei. In vorige jaren waren beleggers nog steeds bang dat het gebruik van de geldpers door centrale bank zou leiden tot hogere inflatie.

- Japan is onlangs begonnen met een ongekend stimuleringsprogramma. Doordat de centrale bank nu in een record tempo Japanse obligaties opkoopt worden deze schaars en moeten beleggers deels uitwijken naar andere markten, waardoor de wereldwijde "wall of money" op zoek naar rendement alleen maar verder groeit.

- De rente op obligaties en spaargeld is gedaald tot het laagste niveau ooit en heeft wellicht de bodem nog niet bereikt, gezien de neerwaartse druk op inflatie in de VS en Europa.

Alleen al door dit feit lijkt uitstappen in de zomer een no-brainer. Per slot van rekening, als noch de economische data, noch de bedrijfswinsten positief verrassen, wie of wat gaat dan de aandelenkoersen ondersteunen? Centrale banken? Onwaarschijnlijk. Zij hebben beleggers al gered bij eerdere gelegenheden en lijken hun visie voor de nabije toekomst vrij duidelijk te hebben gemaakt, wellicht met uitzondering van de ECB. Dus wie dan? Om deze vraag te beantwoorden moeten we ons eerst realiseren dat een vergelijking van de huidige marktontwikkelingen met die van de afgelopen paar jaar niet alleen overeenkomsten oplevert, maar ook enkele belangrijke verschillen: - Waar de vorige drie zomerperioden allemaal werden gekarakteriseerd door grote onrust in de eurozone, lijkt de huidige situatie stabieler, met dalende obligatierentes in de periferie en een iets ruimhartiger beleid met betrekking tot de 3%-norm. - De Amerikaanse economie heeft nu een sterker fundament dan in welke andere periode dan ook sinds de start van de kredietcrisis. Niet alleen de werkgelegenheid herstelt, maar ook de huizenprijzen. - Inflatieverwachtingen in de ontwikkelde landen zijn de afgelopen tijd erg getemperd, geholpen door dalende grondstofprijzen en lage loongroei. In vorige jaren waren beleggers nog steeds bang dat het gebruik van de geldpers door centrale bank zou leiden tot hogere inflatie. - Japan is onlangs begonnen met een ongekend stimuleringsprogramma. Doordat de centrale bank nu in een record tempo Japanse obligaties opkoopt worden deze schaars en moeten beleggers deels uitwijken naar andere markten, waardoor de wereldwijde "wall of money" op zoek naar rendement alleen maar verder groeit. - De rente op obligaties en spaargeld is gedaald tot het laagste niveau ooit en heeft wellicht de bodem nog niet bereikt, gezien de neerwaartse druk op inflatie in de VS en Europa.