Het probleem is dat de Verenigde Staten nauwelijks of geen veiligheidsnetten hebben ingebouwd. Achterliggende filosofie is dat de arbeidsmarkt flexibel genoeg is om klappen te kunnen opvangen.

Een Amerikaan die bij wijze van spreken in Californië zijn job verliest, kan bijvoorbeeld naar Minnesota verhuizen om daar een nieuwe job te gaan zoeken. Dat is echter niet langer meer het geval, want de werkloosheid is nu overal.

We krijgen volgens Mohamed A. El-Erian een vorm van structurele werkloosheid die de Verenigde Staten tot dusver nog niet hebben gekend.

De groei zal in de komende drie tot vijf jaar onder het gemiddelde blijven, ook in andere delen van de wereld trouwens.

Daardoor zal de arbeidsmarkt onvoldoende zuurstof krijgen om zich te herstellen. Bovendien is er het probleem van de oplopende tekorten die de overheden weinig bewegingsruimte geven.

Het probleem is dat de Verenigde Staten nauwelijks of geen veiligheidsnetten hebben ingebouwd. Achterliggende filosofie is dat de arbeidsmarkt flexibel genoeg is om klappen te kunnen opvangen. Een Amerikaan die bij wijze van spreken in Californië zijn job verliest, kan bijvoorbeeld naar Minnesota verhuizen om daar een nieuwe job te gaan zoeken. Dat is echter niet langer meer het geval, want de werkloosheid is nu overal. We krijgen volgens Mohamed A. El-Erian een vorm van structurele werkloosheid die de Verenigde Staten tot dusver nog niet hebben gekend. De groei zal in de komende drie tot vijf jaar onder het gemiddelde blijven, ook in andere delen van de wereld trouwens. Daardoor zal de arbeidsmarkt onvoldoende zuurstof krijgen om zich te herstellen. Bovendien is er het probleem van de oplopende tekorten die de overheden weinig bewegingsruimte geven.