Want Jamie Dimon stond in de Amerikaanse financiële sector bekend als een van de meeste competente CEO's in de sector en zijn zakenbank was uitgegroeid tot de rots in de branding.

Aan die illusie kwam vorige week dus ook een einde, toen bleek dat zijn CIO departement in London onverantwoorde posities hadden ingenomen op de derivatenmarkt voor kredieten.

Dimon haastte zich met te zeggen dat het verlies wellicht groter zou worden dan 2 miljard dollar. Hoe groot is verder niet duidelijk, maar wie het reilen en zeilen van JPM op de derivatenmarkt kent, weet volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen dat dit slecht het tipje van de ijsberg is.

Derivatenbom van maar liefst 80 biljoen dollar

Uit gegevens van het IMF over JPMorgan blijkt dat de zakenbank een derivatenbom zit met een notionele waarde van maar liefst 80 biljoen dollar. Dat is meer dan het globale BBP in 2011!

Anders gezegd, indien JPM omvalt dan sleurt de zakenbank het volledige financiële systeem met zich mee. Bear Stearns en Lehman Brothers waren minutieus vergeleken met JPMorgan. Indien de zakenbanken in komende weken meer verliezen moet opbiechten, dan zullen de centrale bankiers volgens Pantelis nog groter monetair geschut moeten bovenhalen.

Want Jamie Dimon stond in de Amerikaanse financiële sector bekend als een van de meeste competente CEO's in de sector en zijn zakenbank was uitgegroeid tot de rots in de branding. Aan die illusie kwam vorige week dus ook een einde, toen bleek dat zijn CIO departement in London onverantwoorde posities hadden ingenomen op de derivatenmarkt voor kredieten. Dimon haastte zich met te zeggen dat het verlies wellicht groter zou worden dan 2 miljard dollar. Hoe groot is verder niet duidelijk, maar wie het reilen en zeilen van JPM op de derivatenmarkt kent, weet volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen dat dit slecht het tipje van de ijsberg is. Derivatenbom van maar liefst 80 biljoen dollar Uit gegevens van het IMF over JPMorgan blijkt dat de zakenbank een derivatenbom zit met een notionele waarde van maar liefst 80 biljoen dollar. Dat is meer dan het globale BBP in 2011! Anders gezegd, indien JPM omvalt dan sleurt de zakenbank het volledige financiële systeem met zich mee. Bear Stearns en Lehman Brothers waren minutieus vergeleken met JPMorgan. Indien de zakenbanken in komende weken meer verliezen moet opbiechten, dan zullen de centrale bankiers volgens Pantelis nog groter monetair geschut moeten bovenhalen.