De onderliggende problemen zijn namelijk nog niet opgelost, zodat onderhuids de crisis zal blijven sluimeren. Dat vertaalde zich de afgelopen dagen onder andere in het opnieuw oplopen van de obligatierendementen voor Spanje en Italië. Vraag blijft natuurlijk of deze trend zich gaat verder zetten.

Uitzonderlijke koersbewegingen bij aandelen van Italiaanse banken

Eerder deze week werd de handel in sommige Italiaanse banken - waaronder die in Unicredit - tijdelijk onderbroken wegens de heftige koersbewegingen die bij de aandelen van deze banken werden opgetekend. Op het eerste gezicht was er niet dadelijk een reden voorhanden voor deze uitzonderlijke bewegingen.

Meest voor de hand liggende verklaring zou kunnen zijn dat de beleggers de bankaandelen verkochten vanwege hun blootstelling aan de Italiaanse obligaties in portefeuille. Die obligaties hebben stevige winsten opgeleverd tijdens het eerste kwartaal, maar inmiddels lijkt het tij te zijn gekeerd.

De grote vrees van de beleggers is dat de rente op Italiaanse staatsobligaties vroeg of laat weer door het plafond gaat vliegen, met alle gevolgen van dien. Voor de Europese schuldencrisis zou het een complete ramp zijn wanneer Italië er niet meer in slaagt om zichzelf te financieren.

De onderliggende problemen zijn namelijk nog niet opgelost, zodat onderhuids de crisis zal blijven sluimeren. Dat vertaalde zich de afgelopen dagen onder andere in het opnieuw oplopen van de obligatierendementen voor Spanje en Italië. Vraag blijft natuurlijk of deze trend zich gaat verder zetten. Uitzonderlijke koersbewegingen bij aandelen van Italiaanse banken Eerder deze week werd de handel in sommige Italiaanse banken - waaronder die in Unicredit - tijdelijk onderbroken wegens de heftige koersbewegingen die bij de aandelen van deze banken werden opgetekend. Op het eerste gezicht was er niet dadelijk een reden voorhanden voor deze uitzonderlijke bewegingen. Meest voor de hand liggende verklaring zou kunnen zijn dat de beleggers de bankaandelen verkochten vanwege hun blootstelling aan de Italiaanse obligaties in portefeuille. Die obligaties hebben stevige winsten opgeleverd tijdens het eerste kwartaal, maar inmiddels lijkt het tij te zijn gekeerd. De grote vrees van de beleggers is dat de rente op Italiaanse staatsobligaties vroeg of laat weer door het plafond gaat vliegen, met alle gevolgen van dien. Voor de Europese schuldencrisis zou het een complete ramp zijn wanneer Italië er niet meer in slaagt om zichzelf te financieren.