Hierbij argumenteren ze dat Japan doorheen de jaren '90 ook massa's initiatieven nam en niet kon verhinderen dat de economie quasi niet meer groeide doorheen de voorbije 18 jaar.

Het klopt dat de Japanse overheid ingrijpende maatregelen nam om de economie terug aan te zwengelen na het barsten van de beurs- en vastgoedzeepbel van eind de jaren '80. In terugblik lijkt het echter wel zo dat de Japanse regering traag reageerde:

- zo verhoogde de Japanse centrale bank initieel de rente begin de jaren '90 terwijl de crisis al in volle gang was.

- de Japanse centrale bank ging pas over tot non-conventionele maatregelen na 1995. De Amerikaanse centrale bank is daar nu al volop mee bezig.

- de Japanse centrale bank liet haar eigen balans slechts met 17 procent toenemen tussen 1990 en 1995 wat onvoldoende bleek om deflatie tegen te gaan. de Amerikaanse centrale bank zit al aan een groei van 65 procent sinds midden september.

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is volgens P&B Invest een ijverige student van zowel de jaren '30 als Japan. De komende periode zal duidelijk maken of monetaire politiek inderdaad de kracht heeft om deflatie tegen te gaan.

Hierbij argumenteren ze dat Japan doorheen de jaren '90 ook massa's initiatieven nam en niet kon verhinderen dat de economie quasi niet meer groeide doorheen de voorbije 18 jaar. Het klopt dat de Japanse overheid ingrijpende maatregelen nam om de economie terug aan te zwengelen na het barsten van de beurs- en vastgoedzeepbel van eind de jaren '80. In terugblik lijkt het echter wel zo dat de Japanse regering traag reageerde:- zo verhoogde de Japanse centrale bank initieel de rente begin de jaren '90 terwijl de crisis al in volle gang was.- de Japanse centrale bank ging pas over tot non-conventionele maatregelen na 1995. De Amerikaanse centrale bank is daar nu al volop mee bezig.- de Japanse centrale bank liet haar eigen balans slechts met 17 procent toenemen tussen 1990 en 1995 wat onvoldoende bleek om deflatie tegen te gaan. de Amerikaanse centrale bank zit al aan een groei van 65 procent sinds midden september.Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is volgens P&B Invest een ijverige student van zowel de jaren '30 als Japan. De komende periode zal duidelijk maken of monetaire politiek inderdaad de kracht heeft om deflatie tegen te gaan.