Situatie is minder kritisch dan vorig jaar het geval was

In de eerste maanden van 2011 keerde het vertrouwen in de economische groei en aandelenmarkten terug. Maar wat brengt 2012? Wat zijn de vooruitzichten voor Europa, dat gekenmerkt wordt door een aanhoudende schuldencrisis? Hoe zal de jobmarkt, consumptiemarkt en vastgoedmarkt in de Verenigde Staten reageren? En zullen de groeilanden na een periode van tragere groei in 2012 opnieuw op snelheid komen?

In een uitgebreide analyse ging Pierre Cirret, econoom bij Edmond de Rothschild Asset Management, vanmorgen dieper in op de verschillende trends, markten en vooruitzichten voor 2012.

Sommige analisten maken volgens Cirret de vergelijking tussen 2011 en 2012, maar die vergelijking gaat volgens Cirret niet op. De vergelijking tussen 2011 en 2012 houdt zelfs helemaal geen steek, ditmaal is het anders. De situatie is namelijk minder kritisch dan vorig jaar het geval was, het lijkt onwaarschijnlijk dat we opnieuw eenzelfde combinatie van negatieve factoren voorgeschoteld gaan krijgen.

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen moeilijkheden moeten overwonnen worden, Cirret verwijst naar de olieprijs en naar de schuldencrisis, maar de omgeving is veranderd. Onderhuids is enig doemdenken onvermijdelijk, maar de shock uit 2011 zijn we inmiddels te boven gekomen.

Situatie is minder kritisch dan vorig jaar het geval was In de eerste maanden van 2011 keerde het vertrouwen in de economische groei en aandelenmarkten terug. Maar wat brengt 2012? Wat zijn de vooruitzichten voor Europa, dat gekenmerkt wordt door een aanhoudende schuldencrisis? Hoe zal de jobmarkt, consumptiemarkt en vastgoedmarkt in de Verenigde Staten reageren? En zullen de groeilanden na een periode van tragere groei in 2012 opnieuw op snelheid komen? In een uitgebreide analyse ging Pierre Cirret, econoom bij Edmond de Rothschild Asset Management, vanmorgen dieper in op de verschillende trends, markten en vooruitzichten voor 2012. Sommige analisten maken volgens Cirret de vergelijking tussen 2011 en 2012, maar die vergelijking gaat volgens Cirret niet op. De vergelijking tussen 2011 en 2012 houdt zelfs helemaal geen steek, ditmaal is het anders. De situatie is namelijk minder kritisch dan vorig jaar het geval was, het lijkt onwaarschijnlijk dat we opnieuw eenzelfde combinatie van negatieve factoren voorgeschoteld gaan krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen moeilijkheden moeten overwonnen worden, Cirret verwijst naar de olieprijs en naar de schuldencrisis, maar de omgeving is veranderd. Onderhuids is enig doemdenken onvermijdelijk, maar de shock uit 2011 zijn we inmiddels te boven gekomen.