Gijsels gaat er van uit dat ook in de Verenigde Staten een nieuw rondje kwantitiatieve versoepeling op gang zal worden getrokken. Welke vorm dat zal aannemen is nog even de vraag.

Zal er geopteerd worden voor het aankondigen van een bepaald bedrag over een bepaalde looptijd? Of wordt er een bepaalde economische variabele zoals de werkloosheidsgraad gekozen als benchmark om te zien hoe lang en hoe veel men liquiditeit zal verstrekken. Of een nieuwe, creatieve methode kan ook niet worden uitgesloten.

Maar het allerbelangrijkste voor de markten is dat er vanuit vele hoeken tegelijk liquiditeit zal blijven vloeien. En dat kan de meer risicovolle activa blijven ondersteunen.

Duitsland zal ESM goedkeuren

Daarnaast is het deze week ook uitkijken naar de beslissing van het Duitse grondwettelijke hof. Gijsels gaan er vanuit dat het ESM zal worden goedgekeurd, eventueel met wat voorwaarden. Maar ontgoochelingen op de weg kunnen niet worden uitgesloten. De weg is nog lang en bochtig.

De Spaanse rente is welliswaar stevig gezakt, maar om de ECB aan zet te krijgen zal het land officieel hulp moeten vragen. Dat zal het pas doen als ze meer zicht hebben op de voorwaarden, of als de markt hen er toe verplicht. Eind oktober zal in dit opzicht belangrijk zijn, want dan moet er EUR 20 miljard worden geherfinancierd.

Kortom, een aantal vraagtekens zijn ingevuld, een aantal andere blijven. Maar momenteel ligt er genoeg op tafel om het markt het voordeel van de twijfel te blijven geven. De vergelijking met augustus 2010 blijft volgens Philippe Gijsels dan ook onverminderd opgaan.

Gijsels gaat er van uit dat ook in de Verenigde Staten een nieuw rondje kwantitiatieve versoepeling op gang zal worden getrokken. Welke vorm dat zal aannemen is nog even de vraag. Zal er geopteerd worden voor het aankondigen van een bepaald bedrag over een bepaalde looptijd? Of wordt er een bepaalde economische variabele zoals de werkloosheidsgraad gekozen als benchmark om te zien hoe lang en hoe veel men liquiditeit zal verstrekken. Of een nieuwe, creatieve methode kan ook niet worden uitgesloten. Maar het allerbelangrijkste voor de markten is dat er vanuit vele hoeken tegelijk liquiditeit zal blijven vloeien. En dat kan de meer risicovolle activa blijven ondersteunen. Duitsland zal ESM goedkeuren Daarnaast is het deze week ook uitkijken naar de beslissing van het Duitse grondwettelijke hof. Gijsels gaan er vanuit dat het ESM zal worden goedgekeurd, eventueel met wat voorwaarden. Maar ontgoochelingen op de weg kunnen niet worden uitgesloten. De weg is nog lang en bochtig. De Spaanse rente is welliswaar stevig gezakt, maar om de ECB aan zet te krijgen zal het land officieel hulp moeten vragen. Dat zal het pas doen als ze meer zicht hebben op de voorwaarden, of als de markt hen er toe verplicht. Eind oktober zal in dit opzicht belangrijk zijn, want dan moet er EUR 20 miljard worden geherfinancierd. Kortom, een aantal vraagtekens zijn ingevuld, een aantal andere blijven. Maar momenteel ligt er genoeg op tafel om het markt het voordeel van de twijfel te blijven geven. De vergelijking met augustus 2010 blijft volgens Philippe Gijsels dan ook onverminderd opgaan.