De Verenigde Staten zijn virtueel failliet, maar willen dat niet gezegd hebben. Het ergste is dat er geen remedie beschikbaar is: meer steunmaatregelen gaan niet helpen, een verlaging van de belastingen evenmin.

Het probleem is dat het land momenteel simpelweg zijn rekeningen niet meer kan betalen. De enige oplossing volgens Kotlikoff is dat het land zijn belasting-, zijn gezondheids- en zijn pensioensysteem grondig hervormt. Al deze systemen zijn namelijk een complete puinhoop.

Het IMF gaf in zijn Selected Issues Paperi in juli al aan dat de fiscale kloof vandaag zo groot is dat het 14% van het Amerikaans BBP gaat vergen om ze te dichten. Die fiscale kloof is het verschil aan hedendaagse prijzen tussen toekomstige inkomsten en uitgaven.

Om de kloof te dichten, zouden de Verenigde Staten de belastingen moet verdubbelen, iets wat de Amerikanen uiteraard niet zien zitten. Dan zou er een surplus zijn van 5% van het BBP, ten opzichte van anders een tekort van 9%.

Er moet dringend een oplossing worden gezocht, want het probleem van de babyboomers komt er aan. Die zijn met 78 miljoen en gaan aan Social Security, Medicare en Medicaid op jaarbasis meer dan 4000 miljard dollar kosten in dollars van vandaag.

De Amerikaanse economie zal over een periode van 20 jaar weliswaar groeien, maar het groeitempo zal niet hoog genoeg zijn om een dergelijk bedrag te kunnen ophoesten. Er moet met andere woorden volgens Kotlikoff dringend iets gebeuren.

De Verenigde Staten zijn virtueel failliet, maar willen dat niet gezegd hebben. Het ergste is dat er geen remedie beschikbaar is: meer steunmaatregelen gaan niet helpen, een verlaging van de belastingen evenmin. Het probleem is dat het land momenteel simpelweg zijn rekeningen niet meer kan betalen. De enige oplossing volgens Kotlikoff is dat het land zijn belasting-, zijn gezondheids- en zijn pensioensysteem grondig hervormt. Al deze systemen zijn namelijk een complete puinhoop. Het IMF gaf in zijn Selected Issues Paperi in juli al aan dat de fiscale kloof vandaag zo groot is dat het 14% van het Amerikaans BBP gaat vergen om ze te dichten. Die fiscale kloof is het verschil aan hedendaagse prijzen tussen toekomstige inkomsten en uitgaven. Om de kloof te dichten, zouden de Verenigde Staten de belastingen moet verdubbelen, iets wat de Amerikanen uiteraard niet zien zitten. Dan zou er een surplus zijn van 5% van het BBP, ten opzichte van anders een tekort van 9%. Er moet dringend een oplossing worden gezocht, want het probleem van de babyboomers komt er aan. Die zijn met 78 miljoen en gaan aan Social Security, Medicare en Medicaid op jaarbasis meer dan 4000 miljard dollar kosten in dollars van vandaag. De Amerikaanse economie zal over een periode van 20 jaar weliswaar groeien, maar het groeitempo zal niet hoog genoeg zijn om een dergelijk bedrag te kunnen ophoesten. Er moet met andere woorden volgens Kotlikoff dringend iets gebeuren.