David Rosenberg, hoofdeconoom en strateeg van Gluskin Sheff, gaat nog een stapje verder. Hij gaat er van uit dat de Verenigde Staten op weg zijn naar een moderne vorm van depressie.

Rosenberg wijst er op dat het recordniveau van 47 miljoen Amerikanen - één Amerikanen op zeven - beroep moet doen op Food Stamps. Alleen omdat deze voedselbonnen elektronisch worden uitgedeeld, zien we geen lange rijen voor de broodbedeling staan zoals in 1931.

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager geopend, met stevige verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen lopen op van één tot anderhalf procent, maar zouden nog hoger liggen wanneer de verkopen van nieuwe woningen in mei niet waren gestegen tot een nieuwe piek voor de afgelopen twee jaar. De banksector staat nog steeds in het centrum van de belangstelling.

Verdere ratingverlagingen door Moody's

Moody's heeft namelijk vorige week de rating van 15 wereldwijd opererende banken met activiteiten op de kapitaalmarkten verlaagd.

Credit Suisse werd het hardst geraakt met een ratingverlaging van 3 stappen. Voor Morgan Stanley viel de verlaging van 2 stappen mee bij de aangegeven indicatie van 3 stappen.

Van deze banken blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers alleen HSBC in de Aa categorie Consequentie is onder andere dat banken door een lagere rating meer onderpand moeten storten voor bijvoorbeeld derivatenposities. De ratingverlaging hing al langere tijd in de lucht, dus de banken hebben zich hierop dan ook goed kunnen voorbereiden.

Verschillen in rating tussen banken verder vergroot

De ratingverlagingen wareen voor een groot deel al verdisconteerd in verschillende risico-opslagen voor banken. De ratingverlaging geldt voor onder andere de volgende banken: Bank of America (Baa1 naar Baa2), Barclays (A1 naar A3), Citigroup (A3 naar Baa2), Credit Suisse (Aa2 naar A2), Goldman Sachs (A1 naar A3), HSBC (Aa3 naar Aa2), JP Morgan (Aa3 naar A2), Morgan Stanley (A2 naar Baa1), RBS (A3 naar Baa1), BNP Paribas (Aa3 naar A2), Crédit Agricole (Aa3 naar A2), Deutsche Bank (Aa3 naar A2), Société Générale (A1 naar A2) en UBS (Aa3 naar A2).

David Rosenberg, hoofdeconoom en strateeg van Gluskin Sheff, gaat nog een stapje verder. Hij gaat er van uit dat de Verenigde Staten op weg zijn naar een moderne vorm van depressie. Rosenberg wijst er op dat het recordniveau van 47 miljoen Amerikanen - één Amerikanen op zeven - beroep moet doen op Food Stamps. Alleen omdat deze voedselbonnen elektronisch worden uitgedeeld, zien we geen lange rijen voor de broodbedeling staan zoals in 1931. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager geopend, met stevige verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen lopen op van één tot anderhalf procent, maar zouden nog hoger liggen wanneer de verkopen van nieuwe woningen in mei niet waren gestegen tot een nieuwe piek voor de afgelopen twee jaar. De banksector staat nog steeds in het centrum van de belangstelling.Verdere ratingverlagingen door Moody's Moody's heeft namelijk vorige week de rating van 15 wereldwijd opererende banken met activiteiten op de kapitaalmarkten verlaagd. Credit Suisse werd het hardst geraakt met een ratingverlaging van 3 stappen. Voor Morgan Stanley viel de verlaging van 2 stappen mee bij de aangegeven indicatie van 3 stappen. Van deze banken blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers alleen HSBC in de Aa categorie Consequentie is onder andere dat banken door een lagere rating meer onderpand moeten storten voor bijvoorbeeld derivatenposities. De ratingverlaging hing al langere tijd in de lucht, dus de banken hebben zich hierop dan ook goed kunnen voorbereiden. Verschillen in rating tussen banken verder vergroot De ratingverlagingen wareen voor een groot deel al verdisconteerd in verschillende risico-opslagen voor banken. De ratingverlaging geldt voor onder andere de volgende banken: Bank of America (Baa1 naar Baa2), Barclays (A1 naar A3), Citigroup (A3 naar Baa2), Credit Suisse (Aa2 naar A2), Goldman Sachs (A1 naar A3), HSBC (Aa3 naar Aa2), JP Morgan (Aa3 naar A2), Morgan Stanley (A2 naar Baa1), RBS (A3 naar Baa1), BNP Paribas (Aa3 naar A2), Crédit Agricole (Aa3 naar A2), Deutsche Bank (Aa3 naar A2), Société Générale (A1 naar A2) en UBS (Aa3 naar A2).