De keuze voor de kerninflatie dateert uit de jaren 70, toen de Amerikaanse centrale bank haar basisrente extreem laag wordt gehouden. Sommige economen zijn echter van mening dat de kerninflatie een verkeerd beeld geeft.

Destijds gold als uitgangspunt dat als gevolg van de FED-politiek er niet meer olie werd bovengepompt en niet meer graan werd geteeld. De prijzen van voedsel en energie zijn afhankelijk van factoren als weer en geopolitiek.

Als tegenargument wordt nu gebruikt dat voedsel en energie in het dagelijks leven thuishoren en daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Eigenlijk zijn de prijzen voor voedsel en energie belangrijker dan die voor huizen, auto's en kleren. +

Laatstgenoemde drie items kopen we namelijk niet elke dag, in tegenstelling tot voedsel en energie. Bovendien wordt het duurder worden van voedsel en energie toch automatisch doorgerekend aan de consumenten.

De keuze voor de kerninflatie dateert uit de jaren 70, toen de Amerikaanse centrale bank haar basisrente extreem laag wordt gehouden. Sommige economen zijn echter van mening dat de kerninflatie een verkeerd beeld geeft. Destijds gold als uitgangspunt dat als gevolg van de FED-politiek er niet meer olie werd bovengepompt en niet meer graan werd geteeld. De prijzen van voedsel en energie zijn afhankelijk van factoren als weer en geopolitiek. Als tegenargument wordt nu gebruikt dat voedsel en energie in het dagelijks leven thuishoren en daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Eigenlijk zijn de prijzen voor voedsel en energie belangrijker dan die voor huizen, auto's en kleren. + Laatstgenoemde drie items kopen we namelijk niet elke dag, in tegenstelling tot voedsel en energie. Bovendien wordt het duurder worden van voedsel en energie toch automatisch doorgerekend aan de consumenten.