Een aantal leden van de FED stellen voor om al dit jaar te stoppen met het inkopen van eigen obligaties, kwestie van de inflatie geen vrije hand te geven.

Eén van de gevolgen van die stopzetting zou kunnen zijn dat de rente opnieuw zal stijgen. Steven Englander van Citigroup lanceerde in dat verband een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: de Verenigde Staten kunnen op een scenario zoals in 1994 afstevenen.

Toen verraste de Amerikaanse centrale bank de beleggers door onverwacht de rente te verhogen, waardoor een spiraal op gang kwam die maar moeilijk te stoppen bleek.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie steeg over een periode van twee maanden met 170 basispunten. Zo'n scenario zou volgens Englander ook nu zeker niet denkbeeldig zijn.

Een aantal leden van de FED stellen voor om al dit jaar te stoppen met het inkopen van eigen obligaties, kwestie van de inflatie geen vrije hand te geven. Eén van de gevolgen van die stopzetting zou kunnen zijn dat de rente opnieuw zal stijgen. Steven Englander van Citigroup lanceerde in dat verband een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: de Verenigde Staten kunnen op een scenario zoals in 1994 afstevenen. Toen verraste de Amerikaanse centrale bank de beleggers door onverwacht de rente te verhogen, waardoor een spiraal op gang kwam die maar moeilijk te stoppen bleek. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie steeg over een periode van twee maanden met 170 basispunten. Zo'n scenario zou volgens Englander ook nu zeker niet denkbeeldig zijn.