Ongeveer 160 jaar geleden was er de Amerikaanse Burgerloog, gevolgd door een periode van rust. Daarna kwamen de jaren 20 van de 20ste eeuw, met veel sociale onrust, rassenonlusten en een sterk anti-communistische stemming. In de jaren 70 was er de Vietnam-oorlog en het Civil Rights Movement.

Moeten we een gewelddadige toekomst tegemoet zien?

Turchin baseert zijn voorspellingen op basis van een studie die hij 'cliodynamics' noemt. Het komt er op aan gedragspatronen te herkennen in de geschiedenis van een land. Na een gewelddadige periode snakken de burgers opnieuw naar rust 'en die komt er ook gedurende een periode van 20 tot 30 jaar.

Vervolgens komt er een generatie die de herinnering aan het geweld van de vorige periode is vergeten. Turchin verwacht in de komende jaren een nieuwe periode van geweld, die wel eens erger zou kunnen zijn als de vorige en dit vanwege de huidige evolutie van de lonen en de levensstandaard. De spanningen kunnen dus veel hoger oplopen dan 50 jaar geleden het geval was.

Ongeveer 160 jaar geleden was er de Amerikaanse Burgerloog, gevolgd door een periode van rust. Daarna kwamen de jaren 20 van de 20ste eeuw, met veel sociale onrust, rassenonlusten en een sterk anti-communistische stemming. In de jaren 70 was er de Vietnam-oorlog en het Civil Rights Movement. Moeten we een gewelddadige toekomst tegemoet zien?Turchin baseert zijn voorspellingen op basis van een studie die hij 'cliodynamics' noemt. Het komt er op aan gedragspatronen te herkennen in de geschiedenis van een land. Na een gewelddadige periode snakken de burgers opnieuw naar rust 'en die komt er ook gedurende een periode van 20 tot 30 jaar. Vervolgens komt er een generatie die de herinnering aan het geweld van de vorige periode is vergeten. Turchin verwacht in de komende jaren een nieuwe periode van geweld, die wel eens erger zou kunnen zijn als de vorige en dit vanwege de huidige evolutie van de lonen en de levensstandaard. De spanningen kunnen dus veel hoger oplopen dan 50 jaar geleden het geval was.