De goede maïsoogsten in onder meer Brazilië en China zouden volgens Belfius de impact van de slechte Amerikaanse productiecijfers op de wereldbevoorrading verminderen.

Ondertussen blijft de vraag naar veevoedergewassen groot, door het stijgende verbruik van vlees in de groeilanden (met name China).

De lage voorraden en de hoge prijzen van maïs maken tarwe aantrekkelijker als een alternatief veevoedergewas. In combinatie met de slechtere prognoses voor de tarweoogsten in Rusland en Kazachstan, als gevolg van hitte en droogte, en de

geringere aanplanting van tarwe in Argentinië, duwde dit de tarweprijs eveneens naar omhoog.

Amerikaans ministerie van Landbouw verwachte sterke daling mondiale tarwevoorraden

Bovendien verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw

een sterke daling (met 10,3%) van de mondiale tarwevoorraden in het komende seizoen, wat volgens Belfius de tarweprijzen nog meer dreigt op te drijven.

In de Verenigde Staten zou een versoepeling van de regels voor het mengen van ethanol in benzine meer maïs van de biobrandstoffenindustrie kunnen afleiden naar de veevoederindustrie en zo de hausse van de maïsprijzen kunnen afremmen. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 45% van de maïs gebruikt voor de productie van ethanol.

Maar met de presidentsverkiezingen in zicht, is een versoepeling van de reglementering weinig waarschijnlijk, omdat het de

kiezers in de invloedrijke graanproducerende staten voor het hoofd zou stoten.

De goede maïsoogsten in onder meer Brazilië en China zouden volgens Belfius de impact van de slechte Amerikaanse productiecijfers op de wereldbevoorrading verminderen. Ondertussen blijft de vraag naar veevoedergewassen groot, door het stijgende verbruik van vlees in de groeilanden (met name China). De lage voorraden en de hoge prijzen van maïs maken tarwe aantrekkelijker als een alternatief veevoedergewas. In combinatie met de slechtere prognoses voor de tarweoogsten in Rusland en Kazachstan, als gevolg van hitte en droogte, en de geringere aanplanting van tarwe in Argentinië, duwde dit de tarweprijs eveneens naar omhoog. Amerikaans ministerie van Landbouw verwachte sterke daling mondiale tarwevoorraden Bovendien verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw een sterke daling (met 10,3%) van de mondiale tarwevoorraden in het komende seizoen, wat volgens Belfius de tarweprijzen nog meer dreigt op te drijven. In de Verenigde Staten zou een versoepeling van de regels voor het mengen van ethanol in benzine meer maïs van de biobrandstoffenindustrie kunnen afleiden naar de veevoederindustrie en zo de hausse van de maïsprijzen kunnen afremmen. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 45% van de maïs gebruikt voor de productie van ethanol. Maar met de presidentsverkiezingen in zicht, is een versoepeling van de reglementering weinig waarschijnlijk, omdat het de kiezers in de invloedrijke graanproducerende staten voor het hoofd zou stoten.