Naast de tijdelijke terugval van het Amerikaanse bbp in K1 2011 (bouw, defensiebestedingen) wijst ook de recente kentering in de indices voor de verwerkende industrie (zowel de Philadelphia als de Empire) op de vertraging die onze modellen al voorspelden.

Het sentiment in de Amerikaanse verwerkende industrie vertoonde tot dusverre geen correlatie met de peilingen van het consumentenvertrouwen, waarin de nadelige invloed van de hogere olieprijzen al sinds februari tot uitdrukking komt.

Zorgwekkender is echter dat de tegenvallende ISM-index voor de dienstensector en de hernieuwde stijging van nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering de groeivooruitzichten voor H2 2011 verslechteren. 2012 zal een jaar worden van budgettaire bezuinigingen in het kader van schuldaflossing (het Congres is door het waarschuwingssignaal van S&P wakker geschud).

Naast de tijdelijke terugval van het Amerikaanse bbp in K1 2011 (bouw, defensiebestedingen) wijst ook de recente kentering in de indices voor de verwerkende industrie (zowel de Philadelphia als de Empire) op de vertraging die onze modellen al voorspelden. Het sentiment in de Amerikaanse verwerkende industrie vertoonde tot dusverre geen correlatie met de peilingen van het consumentenvertrouwen, waarin de nadelige invloed van de hogere olieprijzen al sinds februari tot uitdrukking komt. Zorgwekkender is echter dat de tegenvallende ISM-index voor de dienstensector en de hernieuwde stijging van nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering de groeivooruitzichten voor H2 2011 verslechteren. 2012 zal een jaar worden van budgettaire bezuinigingen in het kader van schuldaflossing (het Congres is door het waarschuwingssignaal van S&P wakker geschud).