Nigel Gault, chef U.S. economie bij IHS Global Insight en een bekende econoom in de VS, verwoordde het als volgt: "Het is natuurlijk goed om te zien dat het jobverlies vertraagt, maar anderzijds belooft een krimpend aantal banen niet veel goeds voor de consumentenbestedingen. Uiteindelijk zijn die consumenten zeer belangrijk wanneer we een overtuigend herstel wensen te zien."

Alleen maar om te beletten dat de werkloosheid in de Verenigde Staten toeneemt, zouden er elke maand 125.000 nieuwe jobs moeten bijkomen. Gault verwacht dat de VS-economie tijdens het derde kwartaal met een gezonde 3 tot 4% gaat groeien, waardoor er uiteindelijk toch ruimte zou komen voor extra jobs.

De economische opleving is tot dusver echter hoofdzakelijk te danken aan het aanvullen van de voorraden, onder andere bij de autobedrijven. Van een aantrekken van de eindvraag bij de consumenten valt nog niet veel te merken.

Het populaire Cash for Clunkers programma, waarmee de Amerikanen tot een bedrag van 4500 dollar aan premie konden opstrijken voor het inruilen van hun oude auto voor een nieuwe, is inmiddels afgelopen. Op 30 november vervalt de premie van 8000 dollar die de kopers van eerste huis mogen opstrijken. De economie vragen zich af of de VS-economie tegen dan sterk genoeg zal zijn om het wegvallen van deze ondersteuningsmaatregelen op te vangen.

Bovendien blijft de vrees voor "double-dip" recessie aanwezig en die weerhoudt heel wat werknemers om bijkomend personeel aan te werven. Gault verwacht echter geen dubbele recessie, hij verwacht dat de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2010 met ongeveer 2% gaat groeien.

Nigel Gault, chef U.S. economie bij IHS Global Insight en een bekende econoom in de VS, verwoordde het als volgt: "Het is natuurlijk goed om te zien dat het jobverlies vertraagt, maar anderzijds belooft een krimpend aantal banen niet veel goeds voor de consumentenbestedingen. Uiteindelijk zijn die consumenten zeer belangrijk wanneer we een overtuigend herstel wensen te zien."Alleen maar om te beletten dat de werkloosheid in de Verenigde Staten toeneemt, zouden er elke maand 125.000 nieuwe jobs moeten bijkomen. Gault verwacht dat de VS-economie tijdens het derde kwartaal met een gezonde 3 tot 4% gaat groeien, waardoor er uiteindelijk toch ruimte zou komen voor extra jobs. De economische opleving is tot dusver echter hoofdzakelijk te danken aan het aanvullen van de voorraden, onder andere bij de autobedrijven. Van een aantrekken van de eindvraag bij de consumenten valt nog niet veel te merken. Het populaire Cash for Clunkers programma, waarmee de Amerikanen tot een bedrag van 4500 dollar aan premie konden opstrijken voor het inruilen van hun oude auto voor een nieuwe, is inmiddels afgelopen. Op 30 november vervalt de premie van 8000 dollar die de kopers van eerste huis mogen opstrijken. De economie vragen zich af of de VS-economie tegen dan sterk genoeg zal zijn om het wegvallen van deze ondersteuningsmaatregelen op te vangen. Bovendien blijft de vrees voor "double-dip" recessie aanwezig en die weerhoudt heel wat werknemers om bijkomend personeel aan te werven. Gault verwacht echter geen dubbele recessie, hij verwacht dat de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2010 met ongeveer 2% gaat groeien.