Eigenlijk zijn dat subsidies die niet echt nodig zijn. De Amerikaanse boeren verdienen meer dan ooit, dit als gevolg van de fors gestegen prijzen voor landbouwproducten.

Toch kan het afschaffen van de subsidies onverwachte gevolgen hebben, niet alleen voor de boeren zelf maar ook de prijzen die voor landbouwproducten worden betaald.

Wanneer de onderhandelingen over een nieuwe landbouwwet niets opleveren, zal het prijzenschema van de Amerikaanse overheid automatisch terugvallen tot zoals het in 1949 was.

Dat betekent dat de overheid zoveel melk zal moeten opkopen dat de groothandelsprijzen meer dan in prijs verdubbelen. De maïsprijs zou in zo'n scenario bijvoorbeeld eveneens met 67% stijgen. De VS dreigen zodoende ook in een landbouwkloof te tuimelen.

Eigenlijk zijn dat subsidies die niet echt nodig zijn. De Amerikaanse boeren verdienen meer dan ooit, dit als gevolg van de fors gestegen prijzen voor landbouwproducten. Toch kan het afschaffen van de subsidies onverwachte gevolgen hebben, niet alleen voor de boeren zelf maar ook de prijzen die voor landbouwproducten worden betaald. Wanneer de onderhandelingen over een nieuwe landbouwwet niets opleveren, zal het prijzenschema van de Amerikaanse overheid automatisch terugvallen tot zoals het in 1949 was. Dat betekent dat de overheid zoveel melk zal moeten opkopen dat de groothandelsprijzen meer dan in prijs verdubbelen. De maïsprijs zou in zo'n scenario bijvoorbeeld eveneens met 67% stijgen. De VS dreigen zodoende ook in een landbouwkloof te tuimelen.