Weinig waarnemers verwachten echter dat deze trend in de autoverkoop duurzaam zal blijken in de rest van 2012. Ook bij de rest van de consumentenuitgaven moeten we rekening houden met een zwakker groeitempo tijdens de komende maanden, omdat het warme winterweer de cijferdata aan het begin van het jaar wellicht een stuk heeft 'gedopeerd'. In april waren de kleinhandelsverkopen quasi onveranderd op maandbasis, waardoor de jaar op jaar groei milderde van 6,5% naar 6,1%.

Groei in tweede kwartaal waarschijnlijk iets lager dan in eerste

Ook de recentste banenrapporten uit de VS suggereren dat de economische groei in het tweede kwartaal waarschijnlijk iets lager zal zijn dan in Q1.

In april daalde de maandelijkse jobcreatie voor de derde maand op rij naar 115.000, wat een groot verschil is met januari/februari, toen er gemiddeld meer dan 250.000 jobs per maand bijkwamen. In mei vertraagde het tempo verder tot nog 69.000.

De daling van de werkloosheidsgraad naar 8,1% was wel goed nieuws maar is voor een deel veroorzaakt doordat in vergelijking met vroeger er relatief minder Amerikanen actief zijn in het arbeidscircuit. Vorige maand steeg de werkloosheidsgraad echter weer tot 8,20%.

De Federal Reserve Bank of San Francisco ziet overigens weinig potentieel voor een verdere daling van de werkloosheidsgraad en gaat uit van een gemiddelde werkloosheidsgraad van 8% in 2013.

Gelukkig is er de huizenmarkt die net op de tijd de rol van cheerleader van de economie kan overnemen van de arbeidsmarkt.

In april klommen de woningstarts met 2,6% tot 717.000, wat aanzienlijk sterker was dan verwacht. Ook de index van de National Association of Home Builders bevestigt dat de Amerikaanse huizenmarkt aan de beterhand is.

De recente daling van de hypothecaire rentes (de gemiddelde hypotheekrente daalde onlangs naar 3,93%, een nieuw laagterecord aan de overkant van de Atlantische oceaan) heeft de residentiële vastgoedmarkt zeker geen windeieren gelegd.

Net als in 2010 en 2011 heeft de daling van de hypotheekrentes zich vrij vlug vertaald in een grotere opname van woonkredieten.

Ondanks duidelijke tekenen dat de Amerikaanse economie aan de beterhand is (in tegenstelling tot de meeste emerging markets en zeker in vergelijking met Europa) werd dit op de obligatiemarkten niet vertaald naar hogere yields.

Het uitgesponnen extreem lage rentebeleid van de Federal Reserve speelt hier natuurlijk een belangrijke rol, omdat de markten zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over een verhoging van kortetermijnrentes.

Maar ook de recente escalatie van de crisis in de eurozone na de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk is verantwoordelijk voor de dalende obligatierentes.

Weinig waarnemers verwachten echter dat deze trend in de autoverkoop duurzaam zal blijken in de rest van 2012. Ook bij de rest van de consumentenuitgaven moeten we rekening houden met een zwakker groeitempo tijdens de komende maanden, omdat het warme winterweer de cijferdata aan het begin van het jaar wellicht een stuk heeft 'gedopeerd'. In april waren de kleinhandelsverkopen quasi onveranderd op maandbasis, waardoor de jaar op jaar groei milderde van 6,5% naar 6,1%.Groei in tweede kwartaal waarschijnlijk iets lager dan in eerste Ook de recentste banenrapporten uit de VS suggereren dat de economische groei in het tweede kwartaal waarschijnlijk iets lager zal zijn dan in Q1. In april daalde de maandelijkse jobcreatie voor de derde maand op rij naar 115.000, wat een groot verschil is met januari/februari, toen er gemiddeld meer dan 250.000 jobs per maand bijkwamen. In mei vertraagde het tempo verder tot nog 69.000. De daling van de werkloosheidsgraad naar 8,1% was wel goed nieuws maar is voor een deel veroorzaakt doordat in vergelijking met vroeger er relatief minder Amerikanen actief zijn in het arbeidscircuit. Vorige maand steeg de werkloosheidsgraad echter weer tot 8,20%. De Federal Reserve Bank of San Francisco ziet overigens weinig potentieel voor een verdere daling van de werkloosheidsgraad en gaat uit van een gemiddelde werkloosheidsgraad van 8% in 2013. Gelukkig is er de huizenmarkt die net op de tijd de rol van cheerleader van de economie kan overnemen van de arbeidsmarkt. In april klommen de woningstarts met 2,6% tot 717.000, wat aanzienlijk sterker was dan verwacht. Ook de index van de National Association of Home Builders bevestigt dat de Amerikaanse huizenmarkt aan de beterhand is. De recente daling van de hypothecaire rentes (de gemiddelde hypotheekrente daalde onlangs naar 3,93%, een nieuw laagterecord aan de overkant van de Atlantische oceaan) heeft de residentiële vastgoedmarkt zeker geen windeieren gelegd. Net als in 2010 en 2011 heeft de daling van de hypotheekrentes zich vrij vlug vertaald in een grotere opname van woonkredieten. Ondanks duidelijke tekenen dat de Amerikaanse economie aan de beterhand is (in tegenstelling tot de meeste emerging markets en zeker in vergelijking met Europa) werd dit op de obligatiemarkten niet vertaald naar hogere yields. Het uitgesponnen extreem lage rentebeleid van de Federal Reserve speelt hier natuurlijk een belangrijke rol, omdat de markten zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over een verhoging van kortetermijnrentes. Maar ook de recente escalatie van de crisis in de eurozone na de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk is verantwoordelijk voor de dalende obligatierentes.