In de eerste plaats zal de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht van de nationale toezichthouders overnemen op de grootste 130 instellingen.

Voordat ze daarmee begint, zal ze de banken aan een streng balansonderzoek (Asset Quality Review) onderwerpen, gevolgd door een stresstest, waaruit moet blijken hoe gevoelig banken zijn voor ernstig verslechterende omstandigheden.

Voorts wordt er een resolutie-autoriteit opgericht, die een onverhoopt faillissement van een bank moet (helpen) afwikkelen.

Daarbij zullen belastingbetalers meer worden ontzien dan in het (recente) verleden en zullen obligatiehouders en aandeelhouders een groter deel van de verliezen moeten dragen. Dit zou kunnen leiden tot een wat hoger gevraagde rentevergoeding op bankobligaties.

In de eerste plaats zal de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht van de nationale toezichthouders overnemen op de grootste 130 instellingen. Voordat ze daarmee begint, zal ze de banken aan een streng balansonderzoek (Asset Quality Review) onderwerpen, gevolgd door een stresstest, waaruit moet blijken hoe gevoelig banken zijn voor ernstig verslechterende omstandigheden. Voorts wordt er een resolutie-autoriteit opgericht, die een onverhoopt faillissement van een bank moet (helpen) afwikkelen. Daarbij zullen belastingbetalers meer worden ontzien dan in het (recente) verleden en zullen obligatiehouders en aandeelhouders een groter deel van de verliezen moeten dragen. Dit zou kunnen leiden tot een wat hoger gevraagde rentevergoeding op bankobligaties.