Deze week waren er volgens Theodoor Gilissen Bankiers geaggregeerde winstcijfers van ondernemingen. Na een paar maanden van winstdalingen, werd in oktober op jaarbasis eindelijk een lichte stijging gemeten.

Het statistische bureau geeft daarbij aan hoe de sectoren en de soorten ondernemingen het doen.

Daaruit blijkt dat met name de industrie, de mijnbouw en de chemie met een teruggang dan wel overcapaciteit kampen.

Daartegenover is sprake van een winstgroei in bij elektriciteitsbedrijven, de voedingsindustrie en de telecomsector.

Qua ondernemingen laten private ondernemingen en collectieve ondernemingen de grootste verbetering zien. Staatsbedrijven kampen nog steeds met winstdruk en bij zowel beursgenoteerde als ondernemingen die deels in buitenlandse handen zijn is
sprake van een matige winstontwikkeling.

Door de economische verbetering, de eerdere winststijgingen, de krapte op de arbeidsmarkt in sommige delen van het land en meer aandacht voor het sociale aspect stegen de lonen de afgelopen 5 jaar meer dan 15% en vorig jaar zelfs zo'n 25%.

Het groeitempo van de lonen zwakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers inmiddels af doordat winsten onder druk staan maar ook doordat de concurrentiepositie ten opzichte van andere lageloonlanden verslechterde.

Het feit dat de renminibi deze week een 19-jaars hoogtepunt bereikte, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers minder ondersteunend voor de winsten dan voorheen.

Enkele productie- of call centre faciliteiten verhuizen al terug naar de VS. Dit valt samen met meer aandacht van de Chinese regering op de consument in plaats van op industrie. Op termijn kan deze ontwikkeling ondersteunend zijn voor de welvaart.

Deze week waren er volgens Theodoor Gilissen Bankiers geaggregeerde winstcijfers van ondernemingen. Na een paar maanden van winstdalingen, werd in oktober op jaarbasis eindelijk een lichte stijging gemeten. Het statistische bureau geeft daarbij aan hoe de sectoren en de soorten ondernemingen het doen. Daaruit blijkt dat met name de industrie, de mijnbouw en de chemie met een teruggang dan wel overcapaciteit kampen. Daartegenover is sprake van een winstgroei in bij elektriciteitsbedrijven, de voedingsindustrie en de telecomsector. Qua ondernemingen laten private ondernemingen en collectieve ondernemingen de grootste verbetering zien. Staatsbedrijven kampen nog steeds met winstdruk en bij zowel beursgenoteerde als ondernemingen die deels in buitenlandse handen zijn is sprake van een matige winstontwikkeling. Door de economische verbetering, de eerdere winststijgingen, de krapte op de arbeidsmarkt in sommige delen van het land en meer aandacht voor het sociale aspect stegen de lonen de afgelopen 5 jaar meer dan 15% en vorig jaar zelfs zo'n 25%.Het groeitempo van de lonen zwakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers inmiddels af doordat winsten onder druk staan maar ook doordat de concurrentiepositie ten opzichte van andere lageloonlanden verslechterde. Het feit dat de renminibi deze week een 19-jaars hoogtepunt bereikte, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers minder ondersteunend voor de winsten dan voorheen. Enkele productie- of call centre faciliteiten verhuizen al terug naar de VS. Dit valt samen met meer aandacht van de Chinese regering op de consument in plaats van op industrie. Op termijn kan deze ontwikkeling ondersteunend zijn voor de welvaart.