Dat is een meevaller voor het kabinet dat rekende op een half miljard euro opbrengst. Vodafone betaalde EUR 1,38 miljard voor negen licenties, gevolgd door KPN die EUR 1,35 miljard neerlegde voor 15 licenties, Deutsche Telekom had EUR 910 miljoen over voor 15 licenties voor T-Mobile terwijl Tele2 met EUR 160 miljoen twee licenties veilig stelde. De combinatie Ziggo-UPC deed ook mee, maar haakte af omdat de prijs teveel opliep.

KPN kondigde na afloop van de veiling een nieuwe ingreep aan in het dividend dat voor dit jaar naar nul wordt teruggebracht in plaats van EUR 0,35 per aandeel.

Volgend jaar kan de aandeelhouder rekenen op EUR 0,03 in plaats van tenminste EUR 0,35. Daarmee bespaart het telecombedrijf, dat uitgaat van ongewijzigde EBITDA, vrije kasstroom en investeringen, EUR 800 miljoen.

Met de veiling heeft KPN voor de komende 17 jaar 2G, 3G en 4G mobiele banden veilig gesteld. Februari volgend jaar introduceert het telecombedrijf 4G-dienstverlening, die medio 2014 landelijk moet zijn uitgerold.

De uitkomst van de veiling pakt ongunstiger uit voor KPN dan verwacht. De verwachting was dat de frequenties het concern tussen EUR 120 en 800 miljoen zouden kosten. Het aandeel reageerde met een scherpe koersdaling.

De analisten van ABN Amro denken dat de concurrentie tussen mobiele aanbieders zal toenemen. Komend jaar komt Tele2 als vierde mobiele dienstverlener erbij en wordt het combinatiebedrijf Ziggo-UPC de vijfde speler met een hybride WiFi/MVNO-product.

Dat zet de beltarieven onder druk- het is niet ondenkbaar dat mobiel bellen een kwart goedkoper wordt in Nederland.

Ondanks de ingreep in het dividend blijft de balans van KPN onder druk staan. De risico's van een afwaardering en op een aandelenemissie nemen toe.

Dat laat de koers van het aandeel ook zien. Voorlopig handhaven de analisten van ABN Amro de opinie houden.

Dat is een meevaller voor het kabinet dat rekende op een half miljard euro opbrengst. Vodafone betaalde EUR 1,38 miljard voor negen licenties, gevolgd door KPN die EUR 1,35 miljard neerlegde voor 15 licenties, Deutsche Telekom had EUR 910 miljoen over voor 15 licenties voor T-Mobile terwijl Tele2 met EUR 160 miljoen twee licenties veilig stelde. De combinatie Ziggo-UPC deed ook mee, maar haakte af omdat de prijs teveel opliep. KPN kondigde na afloop van de veiling een nieuwe ingreep aan in het dividend dat voor dit jaar naar nul wordt teruggebracht in plaats van EUR 0,35 per aandeel. Volgend jaar kan de aandeelhouder rekenen op EUR 0,03 in plaats van tenminste EUR 0,35. Daarmee bespaart het telecombedrijf, dat uitgaat van ongewijzigde EBITDA, vrije kasstroom en investeringen, EUR 800 miljoen. Met de veiling heeft KPN voor de komende 17 jaar 2G, 3G en 4G mobiele banden veilig gesteld. Februari volgend jaar introduceert het telecombedrijf 4G-dienstverlening, die medio 2014 landelijk moet zijn uitgerold. De uitkomst van de veiling pakt ongunstiger uit voor KPN dan verwacht. De verwachting was dat de frequenties het concern tussen EUR 120 en 800 miljoen zouden kosten. Het aandeel reageerde met een scherpe koersdaling. De analisten van ABN Amro denken dat de concurrentie tussen mobiele aanbieders zal toenemen. Komend jaar komt Tele2 als vierde mobiele dienstverlener erbij en wordt het combinatiebedrijf Ziggo-UPC de vijfde speler met een hybride WiFi/MVNO-product. Dat zet de beltarieven onder druk- het is niet ondenkbaar dat mobiel bellen een kwart goedkoper wordt in Nederland. Ondanks de ingreep in het dividend blijft de balans van KPN onder druk staan. De risico's van een afwaardering en op een aandelenemissie nemen toe. Dat laat de koers van het aandeel ook zien. Voorlopig handhaven de analisten van ABN Amro de opinie houden.