Allereerst natuurlijk volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer omdat Aegon als professionele belegger zo sterk de markt verkeerd heeft ingeschat.

En ten tweede waarom men überhaupt dergelijke verzekeringen neemt. Het eerste verwijt is wat gemakkelijk. Er is wereldwijd geen enkele partij die constant exact de bewegingen van de aandelenmarkten kan inschatten. Achteraf zijn we allemaal uitstekende beleggers.

Of een belegger als Aegon wel haar aandelenpositie moet afschermen is een veel interessantere vraag. Wie als belegger in aandelen gaat weet (of behoort te weten) dat er risico's zijn.

Een langere termijn belegger neemt dat risico voor lief en probeert via een goed verdeelde portefeuille deze risico's te minimaliseren.

Dat Aegon een deel van de premies die zij ontvangt belegt is ook logisch zeker gezien de lage rente. Maar waarom gedraagt Aegon zich dan eigenlijk als een korte termijn belegger en niet als een lange termijn belegger?

De reden hiervoor is dat Aegon aan kapitaaleisen moet voldoen. Als verzekeraar moet men net als elke financiële instelling een bepaald basiskapitaal hebben.

Deze buffer daalt op het moment dat men (ongerealiseerde) verliezen heeft op de aandelen. Om die reden wil men het basiskapitaal redelijk beschermen en dat kan alleen door verzekeringsconstructies.

En als de aandelen fors stijgen zit er een logica in dat de premies die men betaald heeft als verloren dienen te worden beschouwd.

Beleggers in Aegon dienen de komende jaren dus vaker rekening te houden met lagere resultaten als gevolg van dit beleid.

Op zichzelf is dat niet heel erg vervelend omdat het risico op aandelen Aegon ook automatisch lager is. Helaas betaalt dit lagere risicoprofiel zich niet direct uit.

Wel lijkt de komende jaren het dividend met het conservatieve beleggingsbeleid zekerder te zijn. En met een dividendrendement van 4,2% behoort Aegon tot de grote dividendbetalers.

Allereerst natuurlijk volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer omdat Aegon als professionele belegger zo sterk de markt verkeerd heeft ingeschat. En ten tweede waarom men überhaupt dergelijke verzekeringen neemt. Het eerste verwijt is wat gemakkelijk. Er is wereldwijd geen enkele partij die constant exact de bewegingen van de aandelenmarkten kan inschatten. Achteraf zijn we allemaal uitstekende beleggers. Of een belegger als Aegon wel haar aandelenpositie moet afschermen is een veel interessantere vraag. Wie als belegger in aandelen gaat weet (of behoort te weten) dat er risico's zijn. Een langere termijn belegger neemt dat risico voor lief en probeert via een goed verdeelde portefeuille deze risico's te minimaliseren. Dat Aegon een deel van de premies die zij ontvangt belegt is ook logisch zeker gezien de lage rente. Maar waarom gedraagt Aegon zich dan eigenlijk als een korte termijn belegger en niet als een lange termijn belegger? De reden hiervoor is dat Aegon aan kapitaaleisen moet voldoen. Als verzekeraar moet men net als elke financiële instelling een bepaald basiskapitaal hebben. Deze buffer daalt op het moment dat men (ongerealiseerde) verliezen heeft op de aandelen. Om die reden wil men het basiskapitaal redelijk beschermen en dat kan alleen door verzekeringsconstructies. En als de aandelen fors stijgen zit er een logica in dat de premies die men betaald heeft als verloren dienen te worden beschouwd. Beleggers in Aegon dienen de komende jaren dus vaker rekening te houden met lagere resultaten als gevolg van dit beleid. Op zichzelf is dat niet heel erg vervelend omdat het risico op aandelen Aegon ook automatisch lager is. Helaas betaalt dit lagere risicoprofiel zich niet direct uit. Wel lijkt de komende jaren het dividend met het conservatieve beleggingsbeleid zekerder te zijn. En met een dividendrendement van 4,2% behoort Aegon tot de grote dividendbetalers.