De groeiperspectieven in Europa, en dus ook in België, hangen in belangrijke mate af van de politieke aanpak van de eurocrisis. Om de Europese economie terug op de rails te krijgen, moet het vertrouwen hersteld worden en dat vereist een overtuigend antwoord op de huidige crisis.

Dat lijkt er op korte termijn evenwel niet in te zitten. Het ziet er dan ook naar uit dat België, net als de rest van de kern van Europa, nog geruime tijd in een situatie van economische stagnatie blijft hangen.

Blijft ons land nipt uit de rode cijfers?

Door het redelijke eerste kwartaal blijft de groei van de Belgische economie in 2012 allicht net uit de rode cijfers. Ook in 2013 blijft de economische groei in het meest waarschijnlijke scenario van Petercam erg bescheiden.

Als de Europese autoriteiten er in de loop van de komende maanden in zouden slagen om een overtuigend antwoord op de eurocrisis te formuleren, zou dat de vooruitzichten voor 2013 gevoelig verbeteren.

Vandaag lijkt het risico van een verdere escalatie van de crisis en een verdere falende aanpak evenwel aanzienlijk groter. Als de crisis verder op de spits gedreven wordt zonder afdoende reactie van de Europese politici en de ECB dreigt ook voor de Belgische economie een veel somberder scenario. Een nieuwe diepe recessie is in zo'n scenario zo goed als zeker.

De groeiperspectieven in Europa, en dus ook in België, hangen in belangrijke mate af van de politieke aanpak van de eurocrisis. Om de Europese economie terug op de rails te krijgen, moet het vertrouwen hersteld worden en dat vereist een overtuigend antwoord op de huidige crisis. Dat lijkt er op korte termijn evenwel niet in te zitten. Het ziet er dan ook naar uit dat België, net als de rest van de kern van Europa, nog geruime tijd in een situatie van economische stagnatie blijft hangen. Blijft ons land nipt uit de rode cijfers? Door het redelijke eerste kwartaal blijft de groei van de Belgische economie in 2012 allicht net uit de rode cijfers. Ook in 2013 blijft de economische groei in het meest waarschijnlijke scenario van Petercam erg bescheiden. Als de Europese autoriteiten er in de loop van de komende maanden in zouden slagen om een overtuigend antwoord op de eurocrisis te formuleren, zou dat de vooruitzichten voor 2013 gevoelig verbeteren. Vandaag lijkt het risico van een verdere escalatie van de crisis en een verdere falende aanpak evenwel aanzienlijk groter. Als de crisis verder op de spits gedreven wordt zonder afdoende reactie van de Europese politici en de ECB dreigt ook voor de Belgische economie een veel somberder scenario. Een nieuwe diepe recessie is in zo'n scenario zo goed als zeker.