De consumenten geven weliswaar meer geld uit, de bedrijven investeren opnieuw meer en produceren ook opnieuw meer, maar het aantal ontslagen is minder snel dan verwacht gedaald.

Daardoor blijft de werkloosheid aanhoudend op een hoog niveau. De vraag is dan ook of het herstel van de Amerikaanse economie kan worden verder gezet wanneer 17% van de bevolking zonder werk zit.

In maart kwamen er 162.000 nieuwe banen bij, maar er is veel sterkere jobcreatie noodzakelijk om de werkloosheidsgraad - die nu 9,70% bedraagt - te doen dalen. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van.

Mike Feroli, econoom bij JP Morgan Chase Bank, is van mening dat wanneer de situatie op de arbeidsmarkt niet verbetert de Amerikaanse economie uiteindelijk toch in een double-dip recessie gaat belanden.

De werkloosheidsgraad zal overigens ook in de komende maanden boven 9% blijven, aldus nog Feroli. Vrijdag worden de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand april bekendgemaakt.

De consumenten geven weliswaar meer geld uit, de bedrijven investeren opnieuw meer en produceren ook opnieuw meer, maar het aantal ontslagen is minder snel dan verwacht gedaald. Daardoor blijft de werkloosheid aanhoudend op een hoog niveau. De vraag is dan ook of het herstel van de Amerikaanse economie kan worden verder gezet wanneer 17% van de bevolking zonder werk zit. In maart kwamen er 162.000 nieuwe banen bij, maar er is veel sterkere jobcreatie noodzakelijk om de werkloosheidsgraad - die nu 9,70% bedraagt - te doen dalen. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van. Mike Feroli, econoom bij JP Morgan Chase Bank, is van mening dat wanneer de situatie op de arbeidsmarkt niet verbetert de Amerikaanse economie uiteindelijk toch in een double-dip recessie gaat belanden. De werkloosheidsgraad zal overigens ook in de komende maanden boven 9% blijven, aldus nog Feroli. Vrijdag worden de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand april bekendgemaakt.