Een voorbeeld is Novartis die zijn vaccinatie- en consumentenonderdelen omruilde voor de oncologieportefeuille van GlaxoSmithKline en de Animal Health divisie verkocht aan Eli Lilly.

Of Pfizer die AstraZeneca wil integreren. Deze ontwikkelingen laten zien dat bedrijven vastbesloten zijn om te groeien in specifieke onderdelen waar rendementen en organische groei gerealiseerd kunnen worden.

Ook is het een bewijs dat bedrijven niet meer simpelweg kijken naar meer schaal op groepsniveau.

Deze ontwikkeling kan belangrijke gevolgen hebben voor beleggers:

1. Waarderingen van een bedrijf, in het bijzonder unieke franchises, kunnen hoog lijken als je kijkt naar kortetermijnopbrengsten, maar deze reflecteren ook de voordelen van een overname in de toekomst.

2. Het meer strategische karakter van de bedrijfsactiviteiten kan ertoe leiden dat beleggers meer gaan kijken naar grotere bedrijven die een lange periode hebben gekend van relatieve onderwaardering ten opzichte van kleine- en middelgrote bedrijven.

3. Dit zal de markt op de korte termijn ondersteunen, maar het kan ook op de middellange termijn ondersteuning geven omdat beursgenoteerde bedrijven de waarde van hun ondernemingen kunnen vergroten.

Een voorbeeld is Novartis die zijn vaccinatie- en consumentenonderdelen omruilde voor de oncologieportefeuille van GlaxoSmithKline en de Animal Health divisie verkocht aan Eli Lilly. Of Pfizer die AstraZeneca wil integreren. Deze ontwikkelingen laten zien dat bedrijven vastbesloten zijn om te groeien in specifieke onderdelen waar rendementen en organische groei gerealiseerd kunnen worden. Ook is het een bewijs dat bedrijven niet meer simpelweg kijken naar meer schaal op groepsniveau. Deze ontwikkeling kan belangrijke gevolgen hebben voor beleggers: 1. Waarderingen van een bedrijf, in het bijzonder unieke franchises, kunnen hoog lijken als je kijkt naar kortetermijnopbrengsten, maar deze reflecteren ook de voordelen van een overname in de toekomst. 2. Het meer strategische karakter van de bedrijfsactiviteiten kan ertoe leiden dat beleggers meer gaan kijken naar grotere bedrijven die een lange periode hebben gekend van relatieve onderwaardering ten opzichte van kleine- en middelgrote bedrijven. 3. Dit zal de markt op de korte termijn ondersteunen, maar het kan ook op de middellange termijn ondersteuning geven omdat beursgenoteerde bedrijven de waarde van hun ondernemingen kunnen vergroten.