Positieve economische cijfers uit de Verenigde Staten, waar de winter eindelijk lijkt weg te trekken, zouden eigenlijk voor opwaartse druk op de rente moeten zorgen. Toch kwam wereldwijd de rente onder neerwaartse druk.

Daarvoor waren drie oorzaken. In de eerste plaats blijven centrale banken duidelijk aangeven dat zij voorlopig een lage rente nastreven.

In de tweede plaats leidt de risico-aversie bij beleggers tot het opzoeken van de traditionele veilige havens (Duitse Bunds en Amerikaanse treasuries).

En in de derde plaats profiteerden veel emittenten van de lage rente via de uitgifte van nieuwe leningen waarnaar veel vraag was.

Positieve economische cijfers uit de Verenigde Staten, waar de winter eindelijk lijkt weg te trekken, zouden eigenlijk voor opwaartse druk op de rente moeten zorgen. Toch kwam wereldwijd de rente onder neerwaartse druk. Daarvoor waren drie oorzaken. In de eerste plaats blijven centrale banken duidelijk aangeven dat zij voorlopig een lage rente nastreven. In de tweede plaats leidt de risico-aversie bij beleggers tot het opzoeken van de traditionele veilige havens (Duitse Bunds en Amerikaanse treasuries). En in de derde plaats profiteerden veel emittenten van de lage rente via de uitgifte van nieuwe leningen waarnaar veel vraag was.