In 2009 waren er slechts drie Amerikaanse bedrijven die in de top 10 stonden. (Exxon, Walmart en Micro-soft). De rest waren 4 Chinese, 1 Braziliaans 1 Brits en 1 Nederlands (RDS natuurlijk).

Vier jaar later is het anders. Er is nog maar 1 Chinees bedrijf (PetroChina) over en de rest zijn Amerikaanse bedrijven. Waarvan Apple de boventoon voert.

De verhalen uit 2009 dat de Amerikaanse eeuw ten einde was en dat Azië zou gaan overheersen zijn vier jaar later niet helemaal uitgekomen.

Het is volgens The Economist ook opvallend dat veel (ten dele) staatsbedrijven weg zijn gevallen uit de top 10.

Ook als we breder trekken en kijken naar de top 50 dan neemt het aandeel van Amerikaanse bedrijven alleen maar toe.

Ook na een van de ernstigste crisissen die de kapitalistische wereld heeft ondergaan moet toch worden geconstateerd dat het Amerikaanse model, met al haar fouten en tekortkomingen, wel uiteindelijk het meeste beleggingsgeld aantrekt.

In 2009 waren er slechts drie Amerikaanse bedrijven die in de top 10 stonden. (Exxon, Walmart en Micro-soft). De rest waren 4 Chinese, 1 Braziliaans 1 Brits en 1 Nederlands (RDS natuurlijk). Vier jaar later is het anders. Er is nog maar 1 Chinees bedrijf (PetroChina) over en de rest zijn Amerikaanse bedrijven. Waarvan Apple de boventoon voert. De verhalen uit 2009 dat de Amerikaanse eeuw ten einde was en dat Azië zou gaan overheersen zijn vier jaar later niet helemaal uitgekomen. Het is volgens The Economist ook opvallend dat veel (ten dele) staatsbedrijven weg zijn gevallen uit de top 10. Ook als we breder trekken en kijken naar de top 50 dan neemt het aandeel van Amerikaanse bedrijven alleen maar toe. Ook na een van de ernstigste crisissen die de kapitalistische wereld heeft ondergaan moet toch worden geconstateerd dat het Amerikaanse model, met al haar fouten en tekortkomingen, wel uiteindelijk het meeste beleggingsgeld aantrekt.