Irwin Kellner, chef economie bij MarketWatch en professor aan de Distinguished Scholar of Economics bij Dowling College in Oakdale, N.Y., denkt dat de moeder van alle correcties op de huizenmarkt dichtbij een bodem is.

Het zou nog slechts een kwestie zijn van procenten - Kellner spreekt van 7%- alvorens de huizenprijzen weer op het niveau van de jaren 80 staan wat de verhouding met het gemiddeld inkomen betreft. Die verhouding bedroeg toen 2,90, waar dat op het hoogtepunt van de zeepbel in 2006 4,50 was.

In sommige regio's was de verhouding zelfs nog het dubbele en dat kwam volgens Kellner op een onhoudbare situatie neer. Een zware correctie op de vastgoedmarkt was bij wijze van spreken onvermijdelijk.

Toch wil dit niet automatisch zeggen dat de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten weer gaat aantrekken. Op de eerst plaats moet er opnieuw vertrouwen komen en dat is er (bijlange) nog niet.

Daarnaast moeten de banken weer geneigd zijn om geld te lenen (wat ze ook nog niet van harte doen).

Meest moeilijk wordt misschien echter wel om de Amerikanen te overtuigen om op een andere manier een woning te kopen.

Vroeger ontleende hij het volledige koopgedrag van zijn woning en klaar was kees. Dat zal in de toekomst niet meer lukken. Joe Six-Pack zal zijn spaargeld moeten bovenhalen en moeten aantonen dat hij inderdaad pakweg 20% van de koopsom uit eigen zak kan betalen.

Irwin Kellner, chef economie bij MarketWatch en professor aan de Distinguished Scholar of Economics bij Dowling College in Oakdale, N.Y., denkt dat de moeder van alle correcties op de huizenmarkt dichtbij een bodem is. Het zou nog slechts een kwestie zijn van procenten - Kellner spreekt van 7%- alvorens de huizenprijzen weer op het niveau van de jaren 80 staan wat de verhouding met het gemiddeld inkomen betreft. Die verhouding bedroeg toen 2,90, waar dat op het hoogtepunt van de zeepbel in 2006 4,50 was.In sommige regio's was de verhouding zelfs nog het dubbele en dat kwam volgens Kellner op een onhoudbare situatie neer. Een zware correctie op de vastgoedmarkt was bij wijze van spreken onvermijdelijk. Toch wil dit niet automatisch zeggen dat de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten weer gaat aantrekken. Op de eerst plaats moet er opnieuw vertrouwen komen en dat is er (bijlange) nog niet.Daarnaast moeten de banken weer geneigd zijn om geld te lenen (wat ze ook nog niet van harte doen). Meest moeilijk wordt misschien echter wel om de Amerikanen te overtuigen om op een andere manier een woning te kopen.Vroeger ontleende hij het volledige koopgedrag van zijn woning en klaar was kees. Dat zal in de toekomst niet meer lukken. Joe Six-Pack zal zijn spaargeld moeten bovenhalen en moeten aantonen dat hij inderdaad pakweg 20% van de koopsom uit eigen zak kan betalen.