Jesus Encinar, stichter en chief executive officer van Idealista.com, waarschuwt bovendien voor de risico's verbonden aan een nog forsere daling van de prijzen voor bouwgrond. Die prijzen zijn tot 80% gedaald.

Het gevolg is dat de banken veel te weinig afschrijvingen hebben gedaan op de kredieten in portefeuille, zowel wat betreft gronden als woningen. Ze hebben namelijk de piekprijzen verrekend en niet de actuele prijzen.

Daar is een goede reden voor, want de Spaanse banken zijn zelf eigenaar van tienduizenden woningen. Ze hebben een hogere waarde voor die woningen aangegeven bij de Spaanse staat dan de werkelijke, aldus Encinar.

Jesus Encinar, stichter en chief executive officer van Idealista.com, waarschuwt bovendien voor de risico's verbonden aan een nog forsere daling van de prijzen voor bouwgrond. Die prijzen zijn tot 80% gedaald. Het gevolg is dat de banken veel te weinig afschrijvingen hebben gedaan op de kredieten in portefeuille, zowel wat betreft gronden als woningen. Ze hebben namelijk de piekprijzen verrekend en niet de actuele prijzen. Daar is een goede reden voor, want de Spaanse banken zijn zelf eigenaar van tienduizenden woningen. Ze hebben een hogere waarde voor die woningen aangegeven bij de Spaanse staat dan de werkelijke, aldus Encinar.