Zo stelt 42% van de ondervaagden bij de ING-BeleggersBarometer in februari dat er momenteel meer huizen te koop staan dan een jaar geleden, terwijl 15% een tegengestelde ontwikkeling observeerde.

Ook de woningprijzen zitten volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, in de lift. Zo zag 61% van de respondenten de prijzen recentelijk stijgen, terwijl amper 5% een prijsdaling meende te bespeuren.

Zo'n 45% van de Belgische beleggers vindt het een goed moment om een woning te kopen. Daartegenover staan 28% die zich nu niet op de vastgoedmarkt zouden wagen.

Waar het merendeel het echter over eens is, is dat men vandaag geen huis of appartement meer kan kopen of bouwen zonder financiële steun van ouders of grootouders.

Dat is althans de mening van 79% van de geënquêteerden. Opvallend is dat deze overtuiging meer heerst bij de Nederlandstaligen dan bij de Franstaligen (85% t.o.v. 67%).

Dat zou kunnen worden verklaard door de relatief grotere stijging van de vastgoedprijzen in Vlaanderen. Familiale steun bij vastgoedplannen is natuurlijk geen nieuw fenomeen.

Zo'n 36% van de beleggers heeft volgens Peter Vanden Houte in het verleden een financieel duwtje in de rug gekregen om zijn vastgoeddroom te verwezenlijken.

Bij de 65-plussers verklaart meer dan de helft van de respondenten dat ze in het verleden een familielid voor dit doel financieel hebben geholpen.

En de mensen met bouw- of koopplannen hoeven niet te wanhopen. Zo zegt 65% van de ondervraagde beleggers dat ze in de toekomst zeker zouden overwegen om een familielid financieel te steunen bij het verwezenlijken van zijn vastgoedwensen. Op deze manier zal de baksteen in de maag van de Belg niet gauw verdwijnen.

Zo stelt 42% van de ondervaagden bij de ING-BeleggersBarometer in februari dat er momenteel meer huizen te koop staan dan een jaar geleden, terwijl 15% een tegengestelde ontwikkeling observeerde. Ook de woningprijzen zitten volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, in de lift. Zo zag 61% van de respondenten de prijzen recentelijk stijgen, terwijl amper 5% een prijsdaling meende te bespeuren. Zo'n 45% van de Belgische beleggers vindt het een goed moment om een woning te kopen. Daartegenover staan 28% die zich nu niet op de vastgoedmarkt zouden wagen. Waar het merendeel het echter over eens is, is dat men vandaag geen huis of appartement meer kan kopen of bouwen zonder financiële steun van ouders of grootouders. Dat is althans de mening van 79% van de geënquêteerden. Opvallend is dat deze overtuiging meer heerst bij de Nederlandstaligen dan bij de Franstaligen (85% t.o.v. 67%). Dat zou kunnen worden verklaard door de relatief grotere stijging van de vastgoedprijzen in Vlaanderen. Familiale steun bij vastgoedplannen is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Zo'n 36% van de beleggers heeft volgens Peter Vanden Houte in het verleden een financieel duwtje in de rug gekregen om zijn vastgoeddroom te verwezenlijken. Bij de 65-plussers verklaart meer dan de helft van de respondenten dat ze in het verleden een familielid voor dit doel financieel hebben geholpen. En de mensen met bouw- of koopplannen hoeven niet te wanhopen. Zo zegt 65% van de ondervraagde beleggers dat ze in de toekomst zeker zouden overwegen om een familielid financieel te steunen bij het verwezenlijken van zijn vastgoedwensen. Op deze manier zal de baksteen in de maag van de Belg niet gauw verdwijnen.