De huizenverkopen zijn gedaald, het consumentenvertrouwen is in februari sterk gedaald en de beurskoersen bewegen zijdelings sinds medio januari te hebben gepiekt.

Ondanks de meevallende werkloosheidscijfers blijft het algemene plaatje van de arbeidsmarkt bijzonder zwak. In de afgelopen weken heeft de vrees voor een double dip recessie opnieuw de kop opgestoken.

De bekende econoom Robert Shiller van Yale University gelooft niet zozeer in een double dip recessie als wel in een zeer traag economisch herstel waarbij de arbeidsmarkt nog jarenlang zwak kan blijven.

Shiller wijst in dat verband naar het effect van de hoge schulden. In tegenstelling tot wat bij vorige crisissen het geval was, remmen de schuldenposities van verschillende landen het economisch herstel was. Griekenland en Dubai zijn maar de meest opvallende exponenten van een breder fenomeen.

De man in de straat hoort in de media de verhalen over de schuldenproblemen en past zijn gedrag als consument zodoende aan. Bovendien is er geen geld beschikbaar voor extra relanceplannen, precies op een moment dat die wel nodig zijn.

Wanneer er inderdaad een double dip recessie komt, zouden de Verenigde Staten opnieuw geld in de economie moeten pompen en dat geld is voorlopig niet voorhanden. Deficit spending kan volgens Shiller het vertrouwen in de financiële markten gaan aantasten.

Shiller maakt zich ook problemen over de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten, die nog steeds geen vaste grond onder de voeten heeft gekregen.

De mede-ontwerper van de Case-Shiller Home Price index, een veelgebruikte barometer voor de vastgoedmarkt, verwacht dat de huizenprijzen nog met 10 tot 20% kunnen dalen en dat kan de VS in moeilijke economische papieren brengen. Het scenario van een double dip recessie is dus nog steeds mogelijk.

De huizenverkopen zijn gedaald, het consumentenvertrouwen is in februari sterk gedaald en de beurskoersen bewegen zijdelings sinds medio januari te hebben gepiekt. Ondanks de meevallende werkloosheidscijfers blijft het algemene plaatje van de arbeidsmarkt bijzonder zwak. In de afgelopen weken heeft de vrees voor een double dip recessie opnieuw de kop opgestoken. De bekende econoom Robert Shiller van Yale University gelooft niet zozeer in een double dip recessie als wel in een zeer traag economisch herstel waarbij de arbeidsmarkt nog jarenlang zwak kan blijven. Shiller wijst in dat verband naar het effect van de hoge schulden. In tegenstelling tot wat bij vorige crisissen het geval was, remmen de schuldenposities van verschillende landen het economisch herstel was. Griekenland en Dubai zijn maar de meest opvallende exponenten van een breder fenomeen. De man in de straat hoort in de media de verhalen over de schuldenproblemen en past zijn gedrag als consument zodoende aan. Bovendien is er geen geld beschikbaar voor extra relanceplannen, precies op een moment dat die wel nodig zijn. Wanneer er inderdaad een double dip recessie komt, zouden de Verenigde Staten opnieuw geld in de economie moeten pompen en dat geld is voorlopig niet voorhanden. Deficit spending kan volgens Shiller het vertrouwen in de financiële markten gaan aantasten. Shiller maakt zich ook problemen over de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten, die nog steeds geen vaste grond onder de voeten heeft gekregen. De mede-ontwerper van de Case-Shiller Home Price index, een veelgebruikte barometer voor de vastgoedmarkt, verwacht dat de huizenprijzen nog met 10 tot 20% kunnen dalen en dat kan de VS in moeilijke economische papieren brengen. Het scenario van een double dip recessie is dus nog steeds mogelijk.