Vastgoedbevaks (1/12): Cofinimmo

De begroting voor 2013 heeft een belangrijke impact op de roerende voorheffing op de dividenden van vastgoedbevaks. Hoog tijd om deze bevaks één voor één nog eens onder de loep te nemen, te beginnen met Bel20’er Cofinimmo.

Cofinimmo is de grootste en meest gediversifieerde van de Belgische vastgoedbevaks. Eind september was de vastgoedportefeuille 3,3 miljard euro waard, waarvan 47% in kantoren – voornamelijk in Brussel -, 35% in rust- en ziekenhuizen, 16% in winkelvastgoed (AB InBev cafés in België en Nederland en verzekeringskantoren in Frankrijk) en 2% in ander vastgoed (met name een sterk groeiende publiek-private samenwerking).

De voorbije jaren diversifieerde de groep naar het buitenland, met de aankoop van vastgoed in Frankrijk (nu goed voor 16% van de portefeuille) en Nederland (5% van de portefeuille dankzij AB InBev cafés en een ziekenhuis). Dankzij de dubbele diversificatie – geografisch en type vastgoed – heeft Cofinimmo zijn afhankelijkheid van de Brusselse kantorenmarkt kunnen verminderen. De huurprijzen in de Brusselse kantorenmarkt staan immers nog altijd onder druk door de hoge leegstand. In de eerste negen maanden van dit jaar verloor de kantorenportefeuille van Cofinimmo dan ook 1,56% van zijn waarde. Toch doet de groep het in die moeilijke markt beter dan zijn concurrenten. Een derde van de kantoren in de portefeuille wordt verhuurd aan overheden (stabiele huurders), en bovendien is Cofinimmo zeer flexibel met zijn vastgoed. Zo werden twee kantoorgebouwen omgevormd in appartementsblokken met winkels op de benedenverdieping.

De portefeuille rust- en ziekenhuizen tekende in de periode januari tot september een meerwaarde van 2,21% op. Dit deel van de portefeuille profiteert van de verouderende bevolking, en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Een bijkomend voordeel is dat dit type vastgoed weinig leegstand kent omdat de huurders met zeer lange contracten werken.

Dividend

Cofinimmo bevestigde zijn vooruitzichten voor dit jaar, namelijk een netto courant resultaat van 7,47 euro per aandeel. Op die manier kan een stabiel dividend van 6,50 euro bruto per aandeel betaald worden. Dankzij de gediversifieerde portefeuille zal dit dividend de komende jaren niet onder druk komen. Netto levert dit een dividend van 4,875 euro op, of dus een netto dividendrendement van 5,6%, rekening houdend met de roerende voorheffing die vanaf 1 januari 25% zal bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content