De omzet van EUR 524,5 miljoen was maar licht lager dan verwacht, maar de kwaliteit ervan was teleurstellend. De omzet uit rente en commissie kwam lager uit dan verwacht.

Dit werd wel gecompenseerd door een hogere omzet uit financiële transacties, maar deze inkomsten zijn volatiel en gedeeltelijk eenmalig.

Door hogere investeringen, toegenomen verliezen op leningen en grotere herstructureringslasten kwamen de totale kosten uit op EUR 688,8 miljoen.

Van Lanschot gaf geen verwachting af voor het komende jaar, maar kondigde een strategische heroriëntatie aan, waarvan de uitkomsten in mei van dit jaar gepresenteerd zullen worden.

De klanten van Van Lanschot zijn in de eerste maanden van 2013 meer gaan beleggen, als gevolg van voorzichtige tekenen van herstel.

De analisten van ABN Amro handhaven het houdadvies voor Van Lanschot, maar het ziet er niet veelbelovend uit. Gezien de slechte resultaten is het geen verrassing dat het bedrijf de strategie gaat herzien.

Het verdienmodel staat onder druk, kostenbesparingen kunnen niet eeuwig worden uitgebreid en de kapitaalratio van de bank moet aanzienlijk verbeteren. Van Lanschot heeft een gebrek aan schaalgrootte, last van sterke concurrentie en is actief in een krimpende sector.

De omzet van EUR 524,5 miljoen was maar licht lager dan verwacht, maar de kwaliteit ervan was teleurstellend. De omzet uit rente en commissie kwam lager uit dan verwacht. Dit werd wel gecompenseerd door een hogere omzet uit financiële transacties, maar deze inkomsten zijn volatiel en gedeeltelijk eenmalig. Door hogere investeringen, toegenomen verliezen op leningen en grotere herstructureringslasten kwamen de totale kosten uit op EUR 688,8 miljoen. Van Lanschot gaf geen verwachting af voor het komende jaar, maar kondigde een strategische heroriëntatie aan, waarvan de uitkomsten in mei van dit jaar gepresenteerd zullen worden. De klanten van Van Lanschot zijn in de eerste maanden van 2013 meer gaan beleggen, als gevolg van voorzichtige tekenen van herstel. De analisten van ABN Amro handhaven het houdadvies voor Van Lanschot, maar het ziet er niet veelbelovend uit. Gezien de slechte resultaten is het geen verrassing dat het bedrijf de strategie gaat herzien. Het verdienmodel staat onder druk, kostenbesparingen kunnen niet eeuwig worden uitgebreid en de kapitaalratio van de bank moet aanzienlijk verbeteren. Van Lanschot heeft een gebrek aan schaalgrootte, last van sterke concurrentie en is actief in een krimpende sector.