"Niet iedereen kan zomaar enkele honderden euro's neertellen bij een onverwacht hoge afrekening", zegt ze. "Met een realistisch betaalplan is zowel de klant als de leverancier gebaat."

Het onderzoek naar de betaalplannen die energieleveranciers hanteren, past in de bijsturing van het sociale energiebeleid in Vlaanderen.

De voorbije maanden en jaren werd onder meer een minimumlevering aardgas ingevoerd, een verhoogde dakisolatiepremie voor eigenaars die aan een redelijke prijs verhuren (450 euro per maand, 500 euro in de steden en de rand rond Brussel), een verbod op zwarte lijsten in de energiesector en werden de tarieven van de sociale leverancier gevoelig verlaagd.

Nu wil minister Van den Bossche ook zorgen voor haalbare betaalplannen. Uit het onderzoek van de VREG blijkt immers dat van de 106.178 betaalplannen die in 2012 liepen bij de energieleveranciers er 38.721 of 36,47 procent niet werden nageleefd.

"Dat wijst op onrealistische plannen", zegt Van den Bossche. "Met 143 euro per maand ligt het gemiddeld af te betalen bedrag redelijk hoog, zeker als je weet dat dit bovenop de maandelijkse energiefactuur komt.

Gemiddeld lopen de betaalplannen zes maanden. Leveranciers die de afbetaling over een langere periode spreiden en dus een lagere maandelijkse aflossing toestaan, hebben minder klanten die het plan niet naleven."

"Niet iedereen kan zomaar enkele honderden euro's neertellen bij een onverwacht hoge afrekening", zegt ze. "Met een realistisch betaalplan is zowel de klant als de leverancier gebaat." Het onderzoek naar de betaalplannen die energieleveranciers hanteren, past in de bijsturing van het sociale energiebeleid in Vlaanderen. De voorbije maanden en jaren werd onder meer een minimumlevering aardgas ingevoerd, een verhoogde dakisolatiepremie voor eigenaars die aan een redelijke prijs verhuren (450 euro per maand, 500 euro in de steden en de rand rond Brussel), een verbod op zwarte lijsten in de energiesector en werden de tarieven van de sociale leverancier gevoelig verlaagd. Nu wil minister Van den Bossche ook zorgen voor haalbare betaalplannen. Uit het onderzoek van de VREG blijkt immers dat van de 106.178 betaalplannen die in 2012 liepen bij de energieleveranciers er 38.721 of 36,47 procent niet werden nageleefd. "Dat wijst op onrealistische plannen", zegt Van den Bossche. "Met 143 euro per maand ligt het gemiddeld af te betalen bedrag redelijk hoog, zeker als je weet dat dit bovenop de maandelijkse energiefactuur komt. Gemiddeld lopen de betaalplannen zes maanden. Leveranciers die de afbetaling over een langere periode spreiden en dus een lagere maandelijkse aflossing toestaan, hebben minder klanten die het plan niet naleven."