Sterke economieën hebben veelal een sterke munt. Worden dus ook de valuta van de opkomende markten steeds sterker? Het merendeel van een twaalftal valuta die AllianzGI onder de loep heeft genomen zijn sinds 2003/04 in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en euro.

Brazilië en Indonesië twee vreemde eenden in de bijt

Vergeleken op koopkrachtpariteit waren deze munten in 2000 50% ondergewaardeerd. Een euro was in deze landen dus twee keer meer waard dan in de eurozone. In 2012 was dit gedaald tot 32%.

Ofwel, de munt was duurder geworden, danwel prijzen in opkomende markten waren in die periode gestegen waardoor prijsniveaus nader tot elkaar zijn gekomen.

De twaalf zijn Brazilië, China, Filippijnen, Hong Kong, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Rusland, Singapore, Taiwan en Thailand. Brazilië en Indonesië zijn de twee vreemde eenden in de bijt met een munt die juist overgewaardeerd is.

De overige tien landen zullen ook tot 2020 hun munt verder in waarde zien stijgen. In reële termen zal dit neerkomen op een gemiddelde stijging van rond 10%, ofwel 1% per jaar. De grootste stijger zal China zijn met 26%, ofwel 2,4% per jaar.

Sterke economieën hebben veelal een sterke munt. Worden dus ook de valuta van de opkomende markten steeds sterker? Het merendeel van een twaalftal valuta die AllianzGI onder de loep heeft genomen zijn sinds 2003/04 in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en euro. Brazilië en Indonesië twee vreemde eenden in de bijtVergeleken op koopkrachtpariteit waren deze munten in 2000 50% ondergewaardeerd. Een euro was in deze landen dus twee keer meer waard dan in de eurozone. In 2012 was dit gedaald tot 32%. Ofwel, de munt was duurder geworden, danwel prijzen in opkomende markten waren in die periode gestegen waardoor prijsniveaus nader tot elkaar zijn gekomen. De twaalf zijn Brazilië, China, Filippijnen, Hong Kong, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Rusland, Singapore, Taiwan en Thailand. Brazilië en Indonesië zijn de twee vreemde eenden in de bijt met een munt die juist overgewaardeerd is. De overige tien landen zullen ook tot 2020 hun munt verder in waarde zien stijgen. In reële termen zal dit neerkomen op een gemiddelde stijging van rond 10%, ofwel 1% per jaar. De grootste stijger zal China zijn met 26%, ofwel 2,4% per jaar.