Maar is er wel werkelijk sprake van een oorlog? De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantegna denkt van wel, maar de experts zijn het niet allemaal met hem eens.

De valuta-oorlog zou eerder een botsing zijn tussen de geïndustrialiseerde landen en de groeimarkten, op de eerste plaats tussen China en de Verenigde Staten. De VS beschuldigen China van concurrentievervalsing door de koers van de eigen munt laag te houden.

De Chinezen weigerden halsstarrig in te gaan op de Amerikaanse eisen om de yuan in koers te laten stijgen. Daarom heeft de FED door te dreigen met het drukken van meer dollars de koers van de eigen munt onder druk gezet.

In feite komt dit neer op niet meer of niet minder dan op een oorlogverklaring aan China. Andere landen, zoals Japan en Zuid-Korea, zien zich genoodzaakt om zich mee in de strijd te gooien en zo dreigen de problemen te escalaren.

Maar is er wel werkelijk sprake van een oorlog? De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantegna denkt van wel, maar de experts zijn het niet allemaal met hem eens. De valuta-oorlog zou eerder een botsing zijn tussen de geïndustrialiseerde landen en de groeimarkten, op de eerste plaats tussen China en de Verenigde Staten. De VS beschuldigen China van concurrentievervalsing door de koers van de eigen munt laag te houden. De Chinezen weigerden halsstarrig in te gaan op de Amerikaanse eisen om de yuan in koers te laten stijgen. Daarom heeft de FED door te dreigen met het drukken van meer dollars de koers van de eigen munt onder druk gezet. In feite komt dit neer op niet meer of niet minder dan op een oorlogverklaring aan China. Andere landen, zoals Japan en Zuid-Korea, zien zich genoodzaakt om zich mee in de strijd te gooien en zo dreigen de problemen te escalaren.