Al sinds mensenheugenis probeert men goud na te maken, zo stelt Wilbert Geers van Edelmetaal-Info. Om verschillende redenen. De meest legitieme is natuurlijk als het werkelijk de plaats in kan nemen van goud in de goudindustrie. Dezelfde glans, eigenschappen en allure. De minst legitieme is om er fraude mee te kunnen plegen. Een goudstaaf maken met een andere metaal en een goudlaagje er over heen.

Tungsten

Het meest voor de hand liggende metaal om deze fraude te plegen is Tungsten . Dit metaal, ook wel Wolfraam genoemd, heeft nagenoeg hetzelfde soortelijk gewicht als goud. Zo af en toe wordt er wel eens zo'n een baar onderschept.

Echter worden de bewijzen daarvan nagenoeg nooit gepubliceerd. In het Verenigd Koninkrijk is een onlangs een 1 kilo baar vermeend goud onderschept waarvan men het vermoeden had dat deze wel eens gevuld kon zijn met Tungsten. De bar woog 2 milligram te weinig.

De xrf scan gaf echter toch 99,98% puur goud aan. De baar werd open gezaagd en inderdaad bleek dat het grotendeels gevuld was met Tungsten. De foto's van de open gezaagde baar zijn vervolgens gepubliceerd.

Al sinds mensenheugenis probeert men goud na te maken, zo stelt Wilbert Geers van Edelmetaal-Info. Om verschillende redenen. De meest legitieme is natuurlijk als het werkelijk de plaats in kan nemen van goud in de goudindustrie. Dezelfde glans, eigenschappen en allure. De minst legitieme is om er fraude mee te kunnen plegen. Een goudstaaf maken met een andere metaal en een goudlaagje er over heen. Tungsten Het meest voor de hand liggende metaal om deze fraude te plegen is Tungsten . Dit metaal, ook wel Wolfraam genoemd, heeft nagenoeg hetzelfde soortelijk gewicht als goud. Zo af en toe wordt er wel eens zo'n een baar onderschept. Echter worden de bewijzen daarvan nagenoeg nooit gepubliceerd. In het Verenigd Koninkrijk is een onlangs een 1 kilo baar vermeend goud onderschept waarvan men het vermoeden had dat deze wel eens gevuld kon zijn met Tungsten. De bar woog 2 milligram te weinig. De xrf scan gaf echter toch 99,98% puur goud aan. De baar werd open gezaagd en inderdaad bleek dat het grotendeels gevuld was met Tungsten. De foto's van de open gezaagde baar zijn vervolgens gepubliceerd.