ABN Amro verhoogt de ramingen voor de waarde van aandelen van Amerikaanse raffinaderijen omdat de bank ervan uitgaat dat Amerikaans vat ruwe olie in prijs langdurig lager zal dan internationale olie.

Het prijsverschil tussen een vat West Texas Intermediate (WTI) en de Europese tegenhanger Brent loopt op tot USD 10.

Geen bedrijf heeft in het verleden de raffinagesector kunnen domineren door gebrek aan controle over prijzen van zowel grondstoffen als afgewerkte producten.

Dat maakte olieraffinage lang tot een onvoorspelbare sector waarin geen bedrijf het verschil kan maken.

Door de verschuivingen op de mondiale energiemarkt en in het kielzog ook de markt voor afwerkte olieproducten zijn Amerikaanse raffinagebedrijven nu beter gepositioneerd dan internationale omdat zij de wereldmarkt kunnen domineren met het prijswapen.

Voor Amerikaanse raffinaderijen die zowel zware als lichte olie verwerken snijdt het mes aan twee kanten.

Ook geeft de overvloedige beschikbaarheid van goedkoop Amerikaans schaliegas bedrijven een kostenvoordeel boven buitenlandse concurrenten.

Daardoor kan de sector structureel hogere marges bedingen in de nabije toekomst en extra omzet generen.

ABN Amro verhoogt de ramingen voor de waarde van aandelen van Amerikaanse raffinaderijen omdat de bank ervan uitgaat dat Amerikaans vat ruwe olie in prijs langdurig lager zal dan internationale olie. Het prijsverschil tussen een vat West Texas Intermediate (WTI) en de Europese tegenhanger Brent loopt op tot USD 10. Geen bedrijf heeft in het verleden de raffinagesector kunnen domineren door gebrek aan controle over prijzen van zowel grondstoffen als afgewerkte producten. Dat maakte olieraffinage lang tot een onvoorspelbare sector waarin geen bedrijf het verschil kan maken. Door de verschuivingen op de mondiale energiemarkt en in het kielzog ook de markt voor afwerkte olieproducten zijn Amerikaanse raffinagebedrijven nu beter gepositioneerd dan internationale omdat zij de wereldmarkt kunnen domineren met het prijswapen. Voor Amerikaanse raffinaderijen die zowel zware als lichte olie verwerken snijdt het mes aan twee kanten. Ook geeft de overvloedige beschikbaarheid van goedkoop Amerikaans schaliegas bedrijven een kostenvoordeel boven buitenlandse concurrenten. Daardoor kan de sector structureel hogere marges bedingen in de nabije toekomst en extra omzet generen.