Valentijn Van Nieuwenhuijzen (ING): "De zich voortslepende financiële crisis heeft ons allemaal geleerd dat de bestaande economische beleidsinstrumenten niet almachtig zijn als het gaat om het dempen van de economische cyclus en het voorkomen van schokken die het systeem destabiliseren. Kort gezegd zijn we ruw wakker geschud uit de droom van de 'Grote Stabilisatie' van het economische systeem en bevinden we ons nu in een 'Nieuwe Werkelijkheid' met een lagere en veel volatielere groei."

Als gevolg van dit alles heeft iedereen de afgelopen drie jaar diverse fasen van ongeloof en verwarring doorlopen. Vaste overtuigingen moesten worden bijgesteld en er moest in hoog tempo nieuwe theplaatsvinden en nieuw beleid worden ontwikkeld om de slechtst denkbare uitkomsten te voorkomen.

Van Nieuwenhuijzen: "Nu we in de nieuwe realiteit zijn aanbeland is niet eens verrassend dat beleidsmakers steeds mnider bereid zijn om gedetailleerde antwoorden te formuleren, velen zijn velen nog duizelig of uitgepuvan de reis. Daarom is het eens niet eens zo verrassend dat beleidsmakers steeds minder bereid zijn om gedetailleerde, complexe antwoorden te formuleren op de moeilijke vragen die de huidigschuldencrisis opwerpt. Gezien de nog altijd zeer precaire toestand van het mondiale economische systeem brengt een simplistische aanpak echter grote risico's met zich mee. Ze kunnen leiden tot onnodig hoge kosten van het oplossen van de schuldenproblemen en een ernstige verslechtering van de vooruitzichten voor groei."

Valentijn Van Nieuwenhuijzen (ING): "De zich voortslepende financiële crisis heeft ons allemaal geleerd dat de bestaande economische beleidsinstrumenten niet almachtig zijn als het gaat om het dempen van de economische cyclus en het voorkomen van schokken die het systeem destabiliseren. Kort gezegd zijn we ruw wakker geschud uit de droom van de 'Grote Stabilisatie' van het economische systeem en bevinden we ons nu in een 'Nieuwe Werkelijkheid' met een lagere en veel volatielere groei." Als gevolg van dit alles heeft iedereen de afgelopen drie jaar diverse fasen van ongeloof en verwarring doorlopen. Vaste overtuigingen moesten worden bijgesteld en er moest in hoog tempo nieuwe theplaatsvinden en nieuw beleid worden ontwikkeld om de slechtst denkbare uitkomsten te voorkomen. Van Nieuwenhuijzen: "Nu we in de nieuwe realiteit zijn aanbeland is niet eens verrassend dat beleidsmakers steeds mnider bereid zijn om gedetailleerde antwoorden te formuleren, velen zijn velen nog duizelig of uitgepuvan de reis. Daarom is het eens niet eens zo verrassend dat beleidsmakers steeds minder bereid zijn om gedetailleerde, complexe antwoorden te formuleren op de moeilijke vragen die de huidigschuldencrisis opwerpt. Gezien de nog altijd zeer precaire toestand van het mondiale economische systeem brengt een simplistische aanpak echter grote risico's met zich mee. Ze kunnen leiden tot onnodig hoge kosten van het oplossen van de schuldenproblemen en een ernstige verslechtering van de vooruitzichten voor groei."