Valentijn Van Nieuwenhuijzen (ING): "Een van de meest zorgwekkende gevolgen van de doormodderende financiële crisis is de toenemende overtuiging dat de enige weg vooruit is dat iedereen met schuld tegelijk de broekriem moeten aanhalen. Dat werkt echter alleen als degene zonder schuld bereid zijn het niveau van de totale bestedingen op peil te houden."

Gebeurt dat niet, dan is een nieuwe recessie waarschijnlijk. In de hoop dat het laatste scenario kan worden voorkomen, hebben sommigen opgemerkt dat overheidsbezuinigingen tot economische expansie zullen leiden vanwege een verbetering in sentiment in het bedrijfsleven.

Van Nieuwenhuijzen: "De geschiedenis wijst echter uit dat bezuinigingen alleen tot snellere groei leiden als ze gepaard gaan met dalende risicopremies in lokale markten voor staatsobligaties, een sterke devaluatie van een groeiende externe vraag of een combinatie van deze elementen. Een scherpe verbetering van het vertrouwen van bedrijven zonder dat zich een of meerdere van ontwikkelingen voordoen, is zelden waargenomen."

Valentijn Van Nieuwenhuijzen (ING): "Een van de meest zorgwekkende gevolgen van de doormodderende financiële crisis is de toenemende overtuiging dat de enige weg vooruit is dat iedereen met schuld tegelijk de broekriem moeten aanhalen. Dat werkt echter alleen als degene zonder schuld bereid zijn het niveau van de totale bestedingen op peil te houden." Gebeurt dat niet, dan is een nieuwe recessie waarschijnlijk. In de hoop dat het laatste scenario kan worden voorkomen, hebben sommigen opgemerkt dat overheidsbezuinigingen tot economische expansie zullen leiden vanwege een verbetering in sentiment in het bedrijfsleven. Van Nieuwenhuijzen: "De geschiedenis wijst echter uit dat bezuinigingen alleen tot snellere groei leiden als ze gepaard gaan met dalende risicopremies in lokale markten voor staatsobligaties, een sterke devaluatie van een groeiende externe vraag of een combinatie van deze elementen. Een scherpe verbetering van het vertrouwen van bedrijven zonder dat zich een of meerdere van ontwikkelingen voordoen, is zelden waargenomen."