Valentijn van Nieuwenhuijzen (ING): "Ook opvallend is dat de op- en neerwaartse bewegingen voornamelijk het gevolg waren van de cyclische dynamiek (hogere rente bij conjuncturele kracht en vice versa) en verwachtingen over de richting van het monetair beleid (lagere rente bij monetaire verruiming en vice versa)."

Dit gedrag staat opmerkelijk genoeg lijnrecht tegenover de notie dat markten die zich voornamelijk zorgen maken over overheidsfinanciën en de inflatie. Als zij zich daarop zouden richten dan zou het vooruitzicht van hogere groei juist tot lagere rentes leiden (vanwege een lager risico van wanbetaling) en moet een ruimer monetair beleid tot hogere rente leiden (door de inflatieverwachtingen op te stuwen).

Van Nieuwenhuijzen: "Het gebleken gedrag van de obligatiemarkten laten duidelijk zien dat er ook een risico dat er te vroeg alarm wordt geslagen. Uiteraard biedt dit geen enkele garantie dat het tweekoppige monster ooit toch een bezoekje brengt aan obligatiemarkten. Wel maakt het duidelijk dat zo'n bezoek in de nabije toekomst niet noodzakelijk onvermijdelijk is."

Valentijn van Nieuwenhuijzen (ING): "Ook opvallend is dat de op- en neerwaartse bewegingen voornamelijk het gevolg waren van de cyclische dynamiek (hogere rente bij conjuncturele kracht en vice versa) en verwachtingen over de richting van het monetair beleid (lagere rente bij monetaire verruiming en vice versa)." Dit gedrag staat opmerkelijk genoeg lijnrecht tegenover de notie dat markten die zich voornamelijk zorgen maken over overheidsfinanciën en de inflatie. Als zij zich daarop zouden richten dan zou het vooruitzicht van hogere groei juist tot lagere rentes leiden (vanwege een lager risico van wanbetaling) en moet een ruimer monetair beleid tot hogere rente leiden (door de inflatieverwachtingen op te stuwen). Van Nieuwenhuijzen: "Het gebleken gedrag van de obligatiemarkten laten duidelijk zien dat er ook een risico dat er te vroeg alarm wordt geslagen. Uiteraard biedt dit geen enkele garantie dat het tweekoppige monster ooit toch een bezoekje brengt aan obligatiemarkten. Wel maakt het duidelijk dat zo'n bezoek in de nabije toekomst niet noodzakelijk onvermijdelijk is."