Er doen al geruime tijd geruchten de ronde dat het programma wegens groot succes zal worden herhaald, er zou zelfs sprake zijn van veel grotere bedragen. Hoe groot zijn de kansen dat de banken weer voor goedkoop geld bij de centrale bank kunnen komen aankloppen?

Vincent Juvyns (ING): "De ECB zal eind deze maand inderdaad een nieuw LTRO programma afkondigen, waarbij bedragen van 1000 of zelfs 1500 miljard euro worden genoemd. Er is wel degelijk nog ruimte om nog eens extra buitengewone maatregelen te treffen, want van de december-LTRO is netto maar 200 miljard euro in de markt gepompt. Inderdaad ging het in totaal om 489 miljard euro, maar hierbij dient rekening te worden gehouden met papier dat op looptijd was gekomen. De banken zijn momenteel voor 55% geherfinancierd, dus moet er nog eens 45% geherfinancierd worden. De banken hebben meer geld nodig, want er moet ook nog rekening worden gehouden met Basel III. Ik ga er dus van uit dat de banken eind februari weer gretig goedkoop geld bij de ECB gaan opnemen."

Er doen al geruime tijd geruchten de ronde dat het programma wegens groot succes zal worden herhaald, er zou zelfs sprake zijn van veel grotere bedragen. Hoe groot zijn de kansen dat de banken weer voor goedkoop geld bij de centrale bank kunnen komen aankloppen? Vincent Juvyns (ING): "De ECB zal eind deze maand inderdaad een nieuw LTRO programma afkondigen, waarbij bedragen van 1000 of zelfs 1500 miljard euro worden genoemd. Er is wel degelijk nog ruimte om nog eens extra buitengewone maatregelen te treffen, want van de december-LTRO is netto maar 200 miljard euro in de markt gepompt. Inderdaad ging het in totaal om 489 miljard euro, maar hierbij dient rekening te worden gehouden met papier dat op looptijd was gekomen. De banken zijn momenteel voor 55% geherfinancierd, dus moet er nog eens 45% geherfinancierd worden. De banken hebben meer geld nodig, want er moet ook nog rekening worden gehouden met Basel III. Ik ga er dus van uit dat de banken eind februari weer gretig goedkoop geld bij de ECB gaan opnemen."