Sinds de kernramp in Japan kon slechts een beperkt aantal uraniumaandelen standhouden. De meeste bereikten een eerste dieptepunt in oktober 2011. De uraniumprijs schommelde toen tussen 50 en 55 dollar per pond. We schreven toen dat we pas een echte doorbraak van uraniumaandelen verwachtten zodra de prijs opnieuw boven de 55 dollar per pond noteerde. Zakte de uraniumprijs onder de 50 dollar, dan zou er van de hausse niet veel overblijven.

Op 18 juli 2012 zakte de prijs van uranium onder de 50 dollar per pond. Pas in november 2012 kwam een einde aan de daling. De prijs bedroeg toen 40,65 dollar per pond. De hele sector deelde in de klappen. 2012 was opnieuw een droevig jaar voor de sector en veel uraniumaandelen zakten opnieuw naar een nieuw dieptepunt.

Eind 2012 werden enkele belangrijke overnames bekendgemaakt en de uraniumsector kreeg opnieuw alle aandacht. De prijs van uranium noteert nu 43 dollar per pond. Enkele mijnen die goede boorresultaten konden voorleggen, swingden de pan uit. Zo staat de koers van Alpha Minerals Inc plotseling heel sterk (+990% sinds november 2012) en probeert Kivalliq Energy te bewijzen dat het klaar is voor een overname.

Junior Kivalliq Energy moet een financiering voor zijn boorplannen van 2013-2014 rondkrijgen. Stijgt de prijs van uranium, dan stijgt automatisch de grondwaarde die mogelijk uranium bevat. Een financiering ligt dan voor de hand.

Het technische plaatje voor veel uraniumaandelen is verbeterd, maar de grafiek van de uraniumprijs blijft zorgwekkend. Wie in deze sector wil beleggen, mag de uraniumprijs niet uit het oog verliezen. Een notering boven de 46 dollar per pond is positief. En raakt de uraniumprijs opnieuw door de oude bodem van 50 dollar, dan zullen trendbeleggers massaal instappen.

Een daling onder de 40 dollar zou erg negatief zijn. Een beperkt aantal overnamekandidaten kan dan nog standhouden, maar de overnameprijs zou lager zijn dan wanneer de prijs van uranium ruim boven de 50 dollar per pond zou noteren.

Beleggers die op zoek zijn naar beloftevolle uraniumaandelen, houden de uraniumprijs dus scherp in de gaten en zetten onder meer de aandelen van de Canadese bedrijven Cameco (21,54 CAD) en Paladin Energy (1,17 CAD) op hun verlanglijstje. Zij zijn kapitaalkrachtiger en veiliger, en volgen de prijs van uranium. European Uranium Resources (0,38 CAD) en US Energy (2,50 USD) presteren opvallend sterk binnen de sector. Kivalliq Energy (0,38 CAD) maakt een grote kans op een overname en Alpha Minerals (2,18 CAD) is een hoogvlieger.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Sinds de kernramp in Japan kon slechts een beperkt aantal uraniumaandelen standhouden. De meeste bereikten een eerste dieptepunt in oktober 2011. De uraniumprijs schommelde toen tussen 50 en 55 dollar per pond. We schreven toen dat we pas een echte doorbraak van uraniumaandelen verwachtten zodra de prijs opnieuw boven de 55 dollar per pond noteerde. Zakte de uraniumprijs onder de 50 dollar, dan zou er van de hausse niet veel overblijven. Op 18 juli 2012 zakte de prijs van uranium onder de 50 dollar per pond. Pas in november 2012 kwam een einde aan de daling. De prijs bedroeg toen 40,65 dollar per pond. De hele sector deelde in de klappen. 2012 was opnieuw een droevig jaar voor de sector en veel uraniumaandelen zakten opnieuw naar een nieuw dieptepunt.Eind 2012 werden enkele belangrijke overnames bekendgemaakt en de uraniumsector kreeg opnieuw alle aandacht. De prijs van uranium noteert nu 43 dollar per pond. Enkele mijnen die goede boorresultaten konden voorleggen, swingden de pan uit. Zo staat de koers van Alpha Minerals Inc plotseling heel sterk (+990% sinds november 2012) en probeert Kivalliq Energy te bewijzen dat het klaar is voor een overname.Junior Kivalliq Energy moet een financiering voor zijn boorplannen van 2013-2014 rondkrijgen. Stijgt de prijs van uranium, dan stijgt automatisch de grondwaarde die mogelijk uranium bevat. Een financiering ligt dan voor de hand.Het technische plaatje voor veel uraniumaandelen is verbeterd, maar de grafiek van de uraniumprijs blijft zorgwekkend. Wie in deze sector wil beleggen, mag de uraniumprijs niet uit het oog verliezen. Een notering boven de 46 dollar per pond is positief. En raakt de uraniumprijs opnieuw door de oude bodem van 50 dollar, dan zullen trendbeleggers massaal instappen.Een daling onder de 40 dollar zou erg negatief zijn. Een beperkt aantal overnamekandidaten kan dan nog standhouden, maar de overnameprijs zou lager zijn dan wanneer de prijs van uranium ruim boven de 50 dollar per pond zou noteren.Beleggers die op zoek zijn naar beloftevolle uraniumaandelen, houden de uraniumprijs dus scherp in de gaten en zetten onder meer de aandelen van de Canadese bedrijven Cameco (21,54 CAD) en Paladin Energy (1,17 CAD) op hun verlanglijstje. Zij zijn kapitaalkrachtiger en veiliger, en volgen de prijs van uranium. European Uranium Resources (0,38 CAD) en US Energy (2,50 USD) presteren opvallend sterk binnen de sector. Kivalliq Energy (0,38 CAD) maakt een grote kans op een overname en Alpha Minerals (2,18 CAD) is een hoogvlieger.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be