Aan de bevraging namen 920 ondernemers deel. Het KMO-vertrouwen in de economie daalt met 0,2 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en strandt op 96,9 punten.

De KMO Barometer klokt nu al twee jaar op rij onafgebroken af onder de gezonde grens van 100 punten. Eén op zes KMO's stelt minder personeelsleden te werk in vergelijking met het vorige kwartaal.

Eén op vijf verwacht in het komende kwartaal ook mensen te moeten ontslaan. Twee op vijf ervaart meer concurrentiedruk dan in het vorige kwartaal, drie op tien voorspelt een verslechtering van zijn of haar financiële situatie.

Bijna één op drie staat een daling van het werkvolume te wachten. Zeven op tien ondernemers, ten slotte, is ontevreden over de algemene toestand van de economie.

"Altijd negatief zijn, werkt op den duur averechts. Maar de cijfers liegen niet. Het gaat niet goed. Onze economie snakt naar herstelmaatregelen, onze ondernemers naar vertrouwen", aldus UNIZO.

De ondernemersorganisatie benadrukt dat dit "niet met woorden, maar met daden" dient te gebeuren.

UNIZO dringt er bij de begrotingsonderhandelaars op aan om geen nieuwe belastingmaatregelen te nemen. Een groot overheidsbeslag remt de groei, de overheidsfinanciën verstandig saneren niet.

Uiteraard is ook het wegwerken van de bestaande concurrentiehandicap cruciaal.

Voor UNIZO is een bijkomende drastische loonlastenverlaging van 5% noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze ondernemers te versterken. Ten slotte pleit de organisatie voor een eenvoudiger en rechtvaardiger KMO-vennootschapsbelasting van maximum 20%.

Aan de bevraging namen 920 ondernemers deel. Het KMO-vertrouwen in de economie daalt met 0,2 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en strandt op 96,9 punten. De KMO Barometer klokt nu al twee jaar op rij onafgebroken af onder de gezonde grens van 100 punten. Eén op zes KMO's stelt minder personeelsleden te werk in vergelijking met het vorige kwartaal. Eén op vijf verwacht in het komende kwartaal ook mensen te moeten ontslaan. Twee op vijf ervaart meer concurrentiedruk dan in het vorige kwartaal, drie op tien voorspelt een verslechtering van zijn of haar financiële situatie. Bijna één op drie staat een daling van het werkvolume te wachten. Zeven op tien ondernemers, ten slotte, is ontevreden over de algemene toestand van de economie. "Altijd negatief zijn, werkt op den duur averechts. Maar de cijfers liegen niet. Het gaat niet goed. Onze economie snakt naar herstelmaatregelen, onze ondernemers naar vertrouwen", aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie benadrukt dat dit "niet met woorden, maar met daden" dient te gebeuren. UNIZO dringt er bij de begrotingsonderhandelaars op aan om geen nieuwe belastingmaatregelen te nemen. Een groot overheidsbeslag remt de groei, de overheidsfinanciën verstandig saneren niet. Uiteraard is ook het wegwerken van de bestaande concurrentiehandicap cruciaal. Voor UNIZO is een bijkomende drastische loonlastenverlaging van 5% noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze ondernemers te versterken. Ten slotte pleit de organisatie voor een eenvoudiger en rechtvaardiger KMO-vennootschapsbelasting van maximum 20%.