De aankondiging van S&P dat de Britse AAA-waardering op 'negative outlook' is gezet, herinnert beleggers eraan dat ook de risicowaardering van de VS op zeker moment in het geding kan komen.

Dat is een nogal onprettig vooruitzicht voor de diverse partijen in de wereld die grote pakketten Amerikaanse obligaties bezitten.

De uitverkoop van Treasuries begint nu ook andere markten onder druk te zetten, zoals de huizenmarkt, die nog steeds cruciaal is voor de stabilisatie en uiteindelijk ook het herstel van de Amerikaanse en mondiale economie.

De VS kunnen zich moeilijk een verdere uitverkoop van staatsobligaties permitteren in het huidige stadium van het economische herstelproces.

Er is geen makkelijke uitweg voor beleidsmakers om dit probleem op te lossen. Ze zullen er mogelijk voor kiezen om meer hypotheken en staatsobligaties op te kopen. Niet zozeer omdat ze dat graag zouden willen, maar omdat de alternatieven worden beschouwd als nog slechter.

Er is wel een lichtpuntje: doordat de rente bij de 0% wordt gehouden, levert het steiler worden van de curves aanzienlijke opbrengsten op voor banken.

Beleggers doen er goed aan om op zoek te gaan naar een bank die - vrij van lasten uit het verleden - in staat is om te profiteren van de huidige aantrekkelijkheid van traditioneel bankieren.

De aankondiging van S&P dat de Britse AAA-waardering op 'negative outlook' is gezet, herinnert beleggers eraan dat ook de risicowaardering van de VS op zeker moment in het geding kan komen. Dat is een nogal onprettig vooruitzicht voor de diverse partijen in de wereld die grote pakketten Amerikaanse obligaties bezitten. De uitverkoop van Treasuries begint nu ook andere markten onder druk te zetten, zoals de huizenmarkt, die nog steeds cruciaal is voor de stabilisatie en uiteindelijk ook het herstel van de Amerikaanse en mondiale economie. De VS kunnen zich moeilijk een verdere uitverkoop van staatsobligaties permitteren in het huidige stadium van het economische herstelproces. Er is geen makkelijke uitweg voor beleidsmakers om dit probleem op te lossen. Ze zullen er mogelijk voor kiezen om meer hypotheken en staatsobligaties op te kopen. Niet zozeer omdat ze dat graag zouden willen, maar omdat de alternatieven worden beschouwd als nog slechter. Er is wel een lichtpuntje: doordat de rente bij de 0% wordt gehouden, levert het steiler worden van de curves aanzienlijke opbrengsten op voor banken. Beleggers doen er goed aan om op zoek te gaan naar een bank die - vrij van lasten uit het verleden - in staat is om te profiteren van de huidige aantrekkelijkheid van traditioneel bankieren.