In een interview met persbureau Reuters stelde Dijsselbloem dat Cyprus een 'blauwdruk' zou zijn voor toekomstige reddingen van banken in problemen.

De Eurogroepvoorzitter meldde: 'Het risico van de financiële sector overhevelen naar de overheid, (zoals eerder gebeurde, red.) was niet de juiste aanpak'.

Volgens hem zou de nieuwe aanpak het zeer onwaarschijnlijk maken dat het Europese noodfonds van EUR 500 miljard ooit zou moeten worden aangesproken voor de herfinanciering van banken.

In plaats daarvan zouden aandeel- en obligatiehouders moeten bijspringen en indien noodzakelijk zouden ook houders van onverzekerde deposito's moeten meebetalen aan de redding.

Na deze uitspraken leek het volgens ABN Amro opeens veel waarschijnlijker dat bankruns en massale verkopen van obligaties zullen optreden zodra een land op het punt staat om noodsteun te vragen.

Hierop werden beleggers meer risico-avers. Als gevolg daarvan profiteerden Amerikaanse en Duitse staatsobligaties van de vraag naar een veilige haven, leverden aandelenmarkten hun eerdere winsten weer in, daalden Spaanse en Italiaanse staatsobligaties flink en daalde de EUR/USD onder de grens van 1,29.

In een interview met persbureau Reuters stelde Dijsselbloem dat Cyprus een 'blauwdruk' zou zijn voor toekomstige reddingen van banken in problemen. De Eurogroepvoorzitter meldde: 'Het risico van de financiële sector overhevelen naar de overheid, (zoals eerder gebeurde, red.) was niet de juiste aanpak'. Volgens hem zou de nieuwe aanpak het zeer onwaarschijnlijk maken dat het Europese noodfonds van EUR 500 miljard ooit zou moeten worden aangesproken voor de herfinanciering van banken. In plaats daarvan zouden aandeel- en obligatiehouders moeten bijspringen en indien noodzakelijk zouden ook houders van onverzekerde deposito's moeten meebetalen aan de redding. Na deze uitspraken leek het volgens ABN Amro opeens veel waarschijnlijker dat bankruns en massale verkopen van obligaties zullen optreden zodra een land op het punt staat om noodsteun te vragen. Hierop werden beleggers meer risico-avers. Als gevolg daarvan profiteerden Amerikaanse en Duitse staatsobligaties van de vraag naar een veilige haven, leverden aandelenmarkten hun eerdere winsten weer in, daalden Spaanse en Italiaanse staatsobligaties flink en daalde de EUR/USD onder de grens van 1,29.